Flessen uitkoken: hoe doe je dat?

door Linda

Het is voor ons wel al even geleden dat we Guido de fles gaven. Maar ik las nu dat je tegenwoordig volgens het RIVM je flessen niet meer na elke voeding hoeft uit te koken of te steriliseren! Het is wel goed om het in ieder geval bij het eerste gebruik te doen. Wij steriliseerden onze flessen na de allereerste keer wel nog regelmatig. Gewoon, omdat dat voor ons goed voelde. Hoe je je flessen het beste kunt uitkoken en hoe lang je dit moet doen lees je in dit blog!

Hoe lang babyflesjes uitkoken?

Wanneer je je flessen uitkookt doe je dit in een pan met een ruime hoeveelheid water. De flessen moeten helemaal onder water zijn. Als het water kookt laat je het met de flessen erin nog 3 minuten doorkoken. Dan weet je zeker dat ze goed uitgekookt zijn. Heb je naast de babyflesjes nog spenen en andere accessoires in de pan om uit te koken? Deze hoeven maar 1 minuut uitgekookt te worden en dan laat je de flessen er dus nog 2 minuten in liggen. Je kunt ze er het makkelijkst uit halen met een vork of een schone tang.

Let op! Niet alle babyflessen kunnen er tegen om uitgekookt te worden. Zo kun je de flessen van Dr.Brown’s bijvoorbeeld beter schoonmaken met warm water en wat afwasmiddel. Daarna kunnen ze in de vaatwasser. Wanneer je de spenen van Dr.Brown’s voor het eerst gaat gebruiken, moeten deze wel eerst gesteriliseerd worden. Hiervoor kun je een magnetronsterilisator gebruiken. De flessen hoef je alleen even af te wassen en kunnen daarna dus in de vaatwasser.

Flessen steriliseren

Je kunt flessen en onderdelen steriliseren door ze in een magnetronsterilisator te zetten. Dit hoef je volgens het RIVM niet meer na elke voeding te doen. Afwassen is meestal voldoende. Baby’s die een kwetsbare gezondheid hebben of als je baby bijvoorbeeld spruw heeft, dan is steriliseren of uitkoken wel beter na iedere voeding. In ieder geval de eerste drie maanden. Wij gebruikten zelf deze magnetronsterilisator van Avent en deden hier regelmatig even de flessen in om ze te steriliseren. Dus niet na elke voeding, maar wel met regelmaat zodat ze goed schoon waren.

Hoe vaak moet je babyflessen uitkoken?

Je hoeft je flessen en spenen niet meer na elke voeding uit te koken of te steriliseren. Wel is het goed om alles even af te spoelen met koud water en daarna met heet water en afwasmiddel. Je maakt de flessen schoon met een flessenborstel. Spoel ze nog even af onder de kraan en zet ze daarna in de vaatwasser met een programma van 60 graden of hoger.

Hoe heb jij het reinigen van je babyflessen aangepakt? Of heb je nog vragen over het uitkoken? Laat het me weten in een reactie onder dit blog.

Heb je zin om nog meer te lezen over baby’s en de verzorging? Lees dan vooral nog even verder.

Liefs,
Linda

Verder lezen?

Laat een reactie achter