Wat te doen wanneer je baby buikkrampjes heeft?

door Linda

Elke baby die tussen de 2 en 3 weken oud is heeft er wel in meer of mindere mate last van: darmkrampjes. De piek van deze krampjes ligt rond de zes weken, daarna nemen ze meestal wat af. Na drie tot vier maanden verdwijnen ze, omdat de darmen dan gewend zijn aan het verwerken van voeding. Bij ons had Julia erg veel last van darmkrampjes. We hebben dan ook van alles geprobeerd om de pijn voor haar te verlichten. Heeft jouw baby ook last van darmkrampjes? Dan geef ik je in dit blog graag tips die wij zelf hebben geprobeerd en die jouw baby ook wel kunnen helpen. Lees je mee?

1. Probeer een andere houding

Een fijne houding voor een baby met krampjes is wanneer het met zijn buik op jouw onderarm ligt (zie foto hier onder) en je hand druk geeft op de buik.

Darmkrampjes

2. De buik warm houden

Door een warme kruik op de buik (bijvoorbeeld een Kipkep) van je baby te leggen kan hij / zij ontspannen. Dit kan de buikpijn bij krampjes verlichten. Het gewicht van de kruik wordt gelijkmatig over de buik verdeeld door de speciale vorm van de kruik. Ook kun je je baby in een warm bad doen zodat het kan ontspannen.

Kruik op de buik tegen buikkrampjes

3. Masseren

Masseer de buik van je baby zachtjes door rondjes te maken in de richting van de klok. Je kunt ook de rug masseren wanneer je je baby op je arm hebt liggen zoals bij punt 1. Dit werkt ook heel ontspannend.

4. Beweeg de benen

Duw, wanneer je baby op zijn rug ligt, voorzichtig de benen omhoog zodat de baby in een soort hurk positie komt. Doe dit een aantal keren achter elkaar. Hierdoor kan je baby de lucht uit zijn darmen makkelijker naar buiten drukken. Ook het maken van fietsende bewegingen met de benen kunnen helpen bij het weg krijgen van lucht.

5. Voeding

Baby’s krijgen vaak krampjes wanneer ze net gegeten hebben. Laat ze altijd een boertje doen zodat die lucht niet in de buik terecht komt en voor krampjes gaat zorgen. Ook gulzig drinken kan zorgen voor extra lucht in de buik wat weer voor krampjes zorgt.

Baby krijgt de fles

6. Borstvoeding en flesvoeding

Toen Julia een combinatie van borstvoeding en kunstvoeding kreeg, waren bij haar de krampjes het ergst. Toen we volledig naar flesvoeding gingen werd Julia veel rustiger en had ze minder buikpijn. Voor haar werkte dit heel goed!

7. Heel veel knuffelen

Uit eigen ervaring weet ik dat het echt heel vervelend kan zijn wanneer je ziet dat je baby pijn heeft en je er, naast de bovenstaande punten, niet zoveel aan kunt doen. Weet dan dat je kind je liefde zal voelen en daar ook veel aan heeft!

Heb jij nog een goede tip die hier nog niet bij staat? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Heb je zin om nog meer te lezen over de verzorging van baby’s of over de luiertest die ik met Guido heb gedaan? Lees dan zeker nog even verder.

Liefs,
Linda

Verder lezen?

2 comments

Astrid 23 november 2021 - 23:33

Hoi Linda,
Ja ik had Cilla dagen op mijn arm.
Ik gaf haar denk ik stiekem ook een beetje Reiki

Reply
Lindaschrijftop 24 augustus 2021 - 10:48

Wat een handige tips. 8k eet weinig advocado. Misschien toch vaker doen er is variatie genoeg.

Reply

Laat een reactie achter