Wat te doen bij een verkoudheid van een baby of peuter?

door Linda

De ene na de andere is hier thuis verkouden. Al is het nog niet echt heel erg koud geweest, we hebben hier toch regelmatig last van een verkoudheid, griepje, laatst ook nog buikgriep en oorontstekingen.. Wat te doen bij een verkoudheid van een baby of peuter? Hoe kun je het voor de baby of peuter comfortabeler maken? Ik geef je in dit blog wat tips!

Guido was de afgelopen weken niet helemaal lekker. Hij at niet veel, spuugde vooral ’s avonds, had een snotneus en zat gewoon niet helemaal lekker in zijn velletje. Op donderdag begon hij ook aan zijn oor te wrijven en zijn hoofd vast te houden, toen wist ik genoeg: verkouden en oorontsteking..

Guido oorontsteking

1. Paracetamol

Als medicijn kun je bij baby’s en peuters niet zoveel gebruiken. Wel kun je paracetamol zetpillen gebruiken (120mg). Dat doen wij eigenlijk alleen voor het slapen gaan, zodat ze wel hun nachtrust krijgen. Of ze moeten echt ziek zijn, dan krijgen ze overdag ook een zetpil (vaak ook als de tandjes door komen).

2. Matrasje omhoog

Wanneer Guido verkouden is en/of oorontsteking heeft leg ik een handdoek onder zijn matras, zo komt zijn hoofd hoger te liggen dan zijn lichaam en dit verminderd de druk op de oren.

Ledikant matrasje omhoog

3. Neusspray

Neusspray (zoutoplossing), vooral voor het slapen, wil ook helpen maar gebruik ik niet altijd moet ik eerlijk zeggen. We zorgen dat hij comfortabel is, maar we willen niet teveel medicijnen gebruiken.

4. Gesneden ui

Het is een weetje van oma, maar bij een verkoudheid wil ook een doorgesneden ui wel eens helpen. Deze zet je naast het bedje. Bij Julia werkte het heel goed toen zij baby was, bij Guido werkt het minder goed. Uitproberen dus!

Uien

5. Luuf

Vanaf 6 maanden kun je ook Luuf gebruiken, dit is een soort Dampo (zalf) die je vooral bij verkoudheid kunt gebruiken. Ideaal om voor het slapen op het buikje en de rug te smeren zodat je kindje beter adem kan halen.

Guido is nu weer aan het opknappen gelukkig, we hebben bijna weer onze oude ventje terug!

Hebben jullie nog tips bij verkoudheid van kinderen of baby’s? Laat het me vooral weten in de reacties, misschien kun je mij of een andere mama ermee helpen. Bedankt alvast!

Liefs,
Linda

Verder lezen?

Laat een reactie achter