Water besparen in de keuken: zo doe je dat!

door Linda

Ben je net als ik bezig met het verduurzamen van je huis? Tijd om eens te gaan kijken hoe je makkelijk water kunt besparen in de keuken. In dit blog ga ik op zoek naar slimme oplossingen waarmee je niet alleen water, maar ook energie kunt besparen. Lees je mee?

Kinderen in de keuken wassen hun handen onder de kraan

Tip 1: afwassen met de vaatwasser

Je gelooft het misschien niet, maar het blijkt dat het juist duurzamer is om de afwas te laten doen door de vaatwasser, dan deze met de hand te doen. Ik dacht altijd dat afwassen met de hand het goedkoopst en meest duurzaam was, maar het blijkt dat het juist duurzamer is om de afwas te laten doen door de vaatwasser. Het meest zuinige is dan wel een vaatwasmachine met een goed energielabel (zoals energielabel A), deze zijn namelijk vele malen zuiniger dan de oudere vaatwassers. Ze zijn niet alleen energiezuiniger, ze verbruiken per jaar ook nog honderden liters water minder. Mocht je geen vaatwasmachine hebben, maak dan gebruik van een afwasteil en laat de kraan niet gewoon lopen.

Tip 2: hergebruik ‘loos’ water

Heb je een gewone waterkraan in je keuken, dan duurt het altijd wel even voordat er warm water uit je kraan komt. Vang dit water op, zodat het niet zo in je afvoer verdwijnt. Vaak vul ik er zelf de waterkoker mee, die naast onze kraan staat en dus het snelst voor handen is. Maar je kunt er ook je gieter mee vullen of in een pan opvangen om later je middag- of avondeten in te koken. Hiermee bespaar je al snel een paar liter per dag, die je anders zo weg zou laten lopen!

Tip 3: kies voor een heetwaterdispenser

Ze zijn populair en dat ligt er niet alleen aan omdat ze zo handig in gebruik zijn. Een heetwaterdispenser is namelijk een goed alternatief voor een waterkoker! Je kunt er snel en gemakkelijk warm of gekookt water mee maken en verwarmt alleen het water dat je daadwerkelijk nodig hebt. Wat het weer energiezuinig en waterbesparend maakt. Bijkomend voordeel is dat een heetwaterdispenser in vergelijking met een quooker goedkoper is in aanschaf.

Tip 4: drink kraanwater

Wist je dat kraanwater eigenlijk het duurzaamste drankje is dat er is? Het wordt het dagelijks vers opgepompt, gezuiverd en via waterleidingen bij je thuis gebracht. Het hoeft niet te worden verpakt en het hoeft ook niet vervoerd te worden met bijvoorbeeld boten, vliegtuigen of vrachtwagens. Het is daarom tot wel 1300 keer duurzamer dan flessenwater! En waar je nog meer van zult staan te kijken: 1 glas flessenwater heeft net zoveel impact op het milieu als 100 tot 200 glazen kraanwater. Wow! Dat word voortaan dus een glaasje water uit de kraan in plaats van uit een fles!

Heb jij nog een tip om water besparen in de keuken die hier niet bij staat? Laat het me vooral weten in een reactie onder dit blog!

Liefs,
Linda

Lees ook:

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Laat een reactie achter