Verduurzaam je huis met dubbel glas

door Linda

Dat het isoleren en verduurzamen van je huis een goed idee is, hoef ik je vast niet te vertellen. Zo bespaar je namelijk niet alleen energie en geld, je verhoogt er ook je wooncomfort mee. Zo kun je je woning heel goed verduurzamen door je ramen te voorzien van dubbel glas. Daarnaast is dubbel glas heel fijn voor een lagere energierekening. Dat geld kun je dan mooi aan andere dingen besteden! In dit blog lees je alles over dubbel glas en hoe je hiermee je woning verduurzaamt.

Wat is dubbel glas eigenlijk?

Maar wat is dubbelglas nu eigenlijk? Nou, de naam zegt het eigenlijk al, het glas bestaat uit twee glasplaten waar lucht tussen zit. De ruimte tussen de glasplaten (ookwel de spouw genoemd) is luchtdicht afgesloten, zodat de lucht niet kan ontsnappen. Bij ‘gewoon’ dubbelglas zit er lucht tussen de glasplaten, bij HR++ zit er geen lucht tussen de glasplaten, maar gas, waardoor het nog beter isoleert. Heb je houten kozijnen, houten, stalen of aluminium, dan kun je hier zowel gewoon dubbelglas als HR++ glas in laten plaatsen.

U-waarde

Dan is er nog de U-waarde die je bij dubbel glas terug ziet. Dit geeft aan hoe hoog de isolatie waarde van het glas is. Hoe hoger dit getal is, hoe minder goed het glas isoleert. De U-waarde geeft namelijk aan hoeveel warmte er wordt verloren binnen de ruimte. Enkel glas heeft bijvoorbeeld een u-waarde van 5.8, terwijl dubbel glas plaatsen een U-waarde van 2.8 heeft. HR++ heeft een U-waarde van maar 1.2 en is daarmee één van de best isolerende glassoorten.

Wat zijn de voordelen van dubbel glas?

Door je huis te voorzien van dubbele beglazing heb je niet alleen minder warmteverlies en minder last van tocht, het helpt ook tegen geluidsoverlast. Dit komt grotendeels door de lucht in de spouw (de ruimte tussen de twee glasplaten). Stilstaande lucht geleidt namelijk geen warmte, kou of geluid. Zo blijft je warme lucht binnen en blijft de koude lucht buiten.

Natuurlijk moet je eerst investeren in de dubbele beglazing, maar dit heb je er gemiddeld na 4 tot 6 jaar weer uit doordat je energierekening lager is. Dubbel glas bestellen is dus goed voor je portemonnee én voor het milieu.

Subsidie dubbel glas 2023

Gemeentes en de overheid stellen nog steeds subsidies beschikbaar (ISDE) voor woningeigenaren om de eigen woning te verduurzamen. In 2023 kun je subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel. Je krijgt dan ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Ben je van plan om je huis binnen 2 jaar verder te verduurzamen, dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten (percentages zijn een schatting).

Wanneer moet je dubbelglas vervangen?

De levensduur van dubbel glas is zo’n 25 tot 30 jaar. Hoe oud je glas is, kun je makkelijk checken door naar de glasband te kijken. Deze zit tussen de glasplaten in en is een metalen strip waarop de productiedatum van het glas staat. Je kunt het dubbel glas dus gaan vervangen als je tegen die 25 tot 30 jaar zit, maar ook als je je huis nog beter zou willen isoleren. Dan kun je ook voor HR++ glas kiezen. Zijn je kozijnen aan vervanging toe, dan is dit ook een goed moment om na te denken over ander glas, zoals dubbel glas of HR++ glas.

Heb jij thuis ook dubbel glas of ben je op een andere manier bezig met het verduurzamen van je huis? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Liefs,
Linda

Dit blog is een samenwerking

Lees ook:

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

2 comments

Esther Holten 16 maart 2023 - 17:24

Goed om te weten wanneer ik mijn glas zou moeten vervangen. Ik denk erover na om dubbel glas te kiezen omdat onze woning vaak erg koud is. Ik ga de voordelen verder onderzoeken!

Reply
Gerard conijn 9 maart 2023 - 08:06

Hoi Linda, ik werd getipt door je vader over het artikel dubbel glas. Interesante feitjes en ook zaken wat ik niet wist. Leuk gedaan, ik ben benieuwd naar je andere artikelen en ga je zeker volgen.

Reply

Laat een reactie achter