Wat te doen tegen kalkaanslag?

door Linda

Je kent het wel, ben je lekker een kopje thee aan het drinken en dan dwarrelen er allemaal van die witte stukjes door je thee. Of je staat te douchen en je ziet dat er zo’n witte waas op je douchetegels zit. Niet echt een fijn gezicht.. Daarnaast heeft het ook invloed om de levensduur van je apparaten. In dit blog kun je lezen wat je tegen kalkaanslag kunt doen.

Wat is hard water?

De hardheid van water is afhankelijk van de hoeveelheid calcium en magnesium. Hoe meer calcium en magnesium, hoe ‘harder’ het water. Alleen is de grens tussen ‘hard’ en ‘zacht’ water is lastig aan te geven. Wel is er een ondergrens voor drinkwaterbedrijven. Dit is vastgelegd in het Drinkwaterbesluit op 5,6 dH als het water onthard wordt. De bovengrens wordt vaak gesteld op 12,5 dH. De gemiddelde hardheid ligt rond de 8 Duitse graden voor Nederlands water.

Wil je weten wat de waterhardheid binnen jouw regio is, dan kun je kijken op deze website. Het is wel handig om te weten hoe hard het water bij jou is want hard water kan namelijk direct en indirect gevolgen hebben voor je huishoudelijke apparatuur en voor het milieu. Hoe harder het water, hoe groter de kans op kalkaanslag in bijvoorbeeld je waterkoker of (vaat)wasmachine. Deze kalkaanslag zorgt niet alleen voor een waasje op je glazen, maar ook voor een lager rendement van de apparaten, hoger energieverbruik en snellere defecten.

Waterontharder

Een makkelijke oplossing om van je kalkaanslag af te komen is het installeren van een waterontharder. Deze verwijdert het kalk niet uit het water, het water blijft dus de gezonde mineralen bevatten. Het verdunt wel de kalk zo dat het zich niet overal meer aan gaat hechten. En daar gaat het uiteindelijk om (wetenschappelijk bewijs waterontharder). Zo gaan je apparaten een stuk langer mee en hoef je minder vaak je douchetegels schoon te maken om van die witte waas af te komen. Een ontkalker koop je eenmalig en verder heb je er geen onderhoud meer aan. De kosten van waterontharders kun je hier vinden. Misschien is het wel heel interessant om dit voor jouw huis aan te schaffen!

Huismiddelen

Met huismiddelen zoals schoonmaakazijn kun je ook je douche, waterkoker, (vaat)wasmachine en koffiezetapparaat ontkalken, maar dan ben je wel een stuk langer bezig en je moet er een paar keer per jaar bij stil staan om het ook echt te doen (bij mij schiet het er al snel bij in of ik vergeet het helemaal!). Maar ik weet nog wel een fijn trucje om kalkafzetting op je douchetegels te voorkomen. Spoel de tegels na het douchen af met koud water. Kalk lost namelijk minder goed op in koud water. Laat je warm water staan na het douchen, dan ontstaat de aanslag. Ook is het goed om je (vaat)wasmachine op temperaturen onder de 60 graden te laten draaien.

Wat doe jij tegen kalkaanslag? Heb je nog fijne tips? Laat het me weten in een reactie onder dit blog.

Liefs,
Linda

Verder lezen?

Laat een reactie achter