Dit is waarom UV-werende zwemkleding hot is

door Linda

Je ziet het steeds meer in de zomer: kinderen spelend in het water met een shirt met korte of lange mouwen en een broekje aan. Zelf heb ik nooit uv-werende zwemkleding aan gehad toen ik in de zomer buiten speelde en de zon scheen. Uiteraard kreeg ik wel een likje zonnebrand of speelde ik onder een parasol, maar veel meer werd het niet. Maar laat mijn huid nu precies heel makkelijk verbranden.. zo heb ik eigenlijk van kinds af aan geleerd in de schaduw te blijven wanneer de zon scheen. En was ik verbrand en wilde ik wel zwemmen, dan trok ik een shirt of een blouse aan. Maar laatst las ik dat dagelijkse kleding je huid slechts beschermt tot maximaal factor 20. Dat is niet veel dus! Daarom lees je in dit blog alles over uv-werende zwemkleding voor kinderen en waarom dit nu hot is. Lees je mee?

UV-werende zwemkleding is hot!

Ik kan denk ik wel zeggen dat we tegenwoordig steeds meer stil staan bij de natuur en welke schade wat kan aanbrengen. Er is nu ook steeds mee bekend over de schade die de zon aanricht op onze huid. Mede daarom kun je steeds meer uv shirts én broekjes vinden bij bijvoorbeeld de Hema, H&M, Bol en decathlon. En uv-werende zwemkleding is helemaal hot! Ik zie dan ook steeds meer leuke kleurtjes, dessins en uitvoeringen! Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je kindje goed beschermt is tegen de schadelijke uv stralen van de zon. Een uv-shirt geeft een bescherming van factor 50+ en onderzoek laat zien dat het dragen van deze speciale kleding de kans op huidkanker verkleint. Minder gedoe met insmeren is ook heel fijn, want die kleintjes staan nooit stil en willen helemaal niet insmeren maar spelen! Ik moet eerlijk zeggen dat ik tot voor kort het onnodig vond om mijn kinderen in deze uv-pakjes te hijsen, maar nu met name Guido dezelfde lichte huid heeft als ik en ik alleen maar voordelen van deze speciale zwemkleding ken, ben ik overstag gegaan!

Waar is uv-werende zwemkleding van gemaakt?

Kleding die je dagelijks draagt zijn gemaakt van vezels, zoals katoen, nylon of polyester. Al deze vezels hebben van zichzelf een verschillende mate van UV-bescherming. Hoe dichter de stof geweven is, hoe meer bescherming het biedt. Ook de kleur van je kleding en of het nat of droog is speelt mee in de bescherming tegen zonnestralen. Het materiaal waarmee UV-kleding gemaakt is, is simpelweg op al die fronten het meest gunstigst getest in het laboratorium. De stoffen van uv-werende kleding zijn dicht geweven en worden vaak voorzien van zogenaamde UV absorbers of behandeld met Titanium. Deze stof zit ook in zonnebrandcrème. Uv-werende kleding zoals badkleding is licht in gewicht, ademend en rekbaar en droogt snel. Daar valt dus eigenlijk niet tegen op te smeren!

Andere zonbescherming

Naast dat ik de kinderen goed insmeer met zonnebrand, factor 50 (en tevens waterproof), heb ik standaard een zonnebril en petje in mijn tas. Zeker wanneer we naar het strand gaan. Al moet ik zeggen dat Guido in eerste instantie niets moest hebben van een pet en een zonnebril. Nu hij wat ouder is en het ook bij andere kinderen van zijn leeftijd ziet, heeft hij er minder moeite mee. En het staat hem ook nog eens heel leuk!

Nog meer tips voor veilig spelen in de zon

Kun je nog wel meer tips gebruiken om je kind veilig te laten spelen in de zon? Dan heb ik er nog wel een paar voor je:
– Smeer je kind in met zonnebrand voordat het de zon in gaat. Het liefst een half uur van te voren en smeer meerdere keren op een dag in. Ook na het zwemmen en afdrogen.
– Zorg dat je tussen twaalf en drie uur ’s middags uit de zon blijft. De zon is op dit tijdstip het schadelijkst.
– Zorg voor schaduw boven de plek waar je kind aan het spelen is, je kunt bijvoorbeeld een parasol neerzetten.
– Zorg dat je kind voldoende vocht zoals water binnen krijgt.

Heb jij nog een goede tip die hier niet bij staat? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Liefs,
Linda

Lees ook: Vlekken van bellenblaas: zo krijg je ze uit je kleren!
Lees ook: Top 6 buitenspeelgoed voor kleuters

Verder lezen?

8 comments

EvenDelen.be 28 juli 2022 - 08:31

Ik had er ook al van gehoord. Ikzelf blijf ook uit de zon. Ik heb een lichte huid met sproeten en word dan ook snel rood. Als kind, toen we naar zee gingen, ging ik altijd met een rode huid naar huis.

Reply
Frederique 28 juli 2022 - 08:16

Mijn jongste had uv werende zwemkleding toen hij nog klein was. Heel praktisch. Wij gingen sowieso echt vroeg naar het strand wanneer we op vakantie waren, rond 7 uur al tot 10 uur, maximaal 11 en dan naar huis. Pas rond 16 uur weer terug. Eigenlijk namen we het ritme aan van de bewoners.

Reply
Tessa 27 juli 2022 - 18:44

Nooit geweten dat er UV werende kleding bestaat. Wel erg handig

Reply
Rosalyn 26 juli 2022 - 16:44

UV-werende kleding klinkt mij als muziek in de oren. Vroeger was er inderdaad veel minder aandacht voor goed smeren tegen de zon, maar gelukkig leren we steeds meer. Je extra tips zijn ook heel belangrijk!

Reply
Claire 26 juli 2022 - 12:13

Ik zag laatst ook een leuke set bij de Etos met Woezel & Pip!

Reply
Linda schrijft 't op 26 juli 2022 - 09:37

Wat een goede tip de UV-kleding hadden ze veel eerder moeten uitvinden. Echt een goede vooruitgang.

Reply
Gea 26 juli 2022 - 09:26

Toen ons zoontje jong was heb ik het ook gekocht. Wel handig vind ik zelf, tijdens spelen enz.

Reply
Mandy 25 juli 2022 - 22:09

Ik ben ook fan van UV-kleding! Beschermt supergoed en je hoeft nog maar veel minder in te smeren

Reply

Laat een reactie achter