De tuin zomerklaar maken: zo pak je het aan!

door Linda

De zonnestralen zijn dan misschien op dit moment nog ver te zoeken, je kunt je tuin of balkon wel alvast zomerklaar gaan maken. Zodat jij, wanneer het zonnetje wel lekker gaat schijnen, er meteen van kunt genieten. In dit blog kun je lezen wat je alvast kunt aanpakken in de tuin of op je balkon, ter voorbereiding op die heerlijke warme dagen!

Tuin zomerklaar maken

Wanneer kun je je tuin het beste zomerklaar maken?

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten wanneer je precies kunt beginnen met het zomerklaar maken van je tuin of balkon. En eigenlijk kan ik je niet de exacte maand geven dat je dit zou moeten doen. Wanneer je de tuin zomerklaar kunt maken, ligt namelijk aan het type winter dat het is geweest. Als het een zachte winter is geweest, kun je eerder beginnen dan wanneer het een harde winter is geweest met veel vorst. Het belangrijkste is dat je wat tot de vorst voorbij is en niet te vroeg begint. Vaak kun je vanaf de maand maart of april wel beginnen in je tuin.

1. Verzorg het gazon

Eind maart, begin april kun je beginnen met het zomerklaar maken van je gazon. Verwijder eerst al het mos dat tussen het gras is gaan groeien. Zitten er plekken in je gazon waar het gras niet of niet goed meer groeit, zaai deze dan nu opnieuw in met graszaad. Strooi hierna wat kalk over je gazon, zodat het gras weer gevoed wordt en als laatste bemest je je gazon met een gazonmeststof. Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, kou en insecten.

2. Deze planten kun je snoeien

Wil je uitbundig groeiende en bloeiende planten in je tuin tijdens de zomer, dan kun je de volgende planten in de maand maart gaan snoeien:

  • Siergrassen, en dan ook de wintergroene siergrassen.
  • Bladverliezende planten: deze kun je weer netjes terug in model snoeien.
  • Laatbloeiende struiken (zoals de vlinderstruik) kun je na de winter terugsnoeien.
  • Hagen en planten die in een bepaald figuur gesnoeid zijn, zoals buxusfiguren. Deze kun je nu weer de juiste vorm te geven.
Onkruid verwijderen

3. Verwijder het onkruid

Het verwijderen van onkruid kun je natuurlijk het hele jaar door doen, maar het is wel fijn dat je meteen begint zodra je onkruid in je tuin ontdekt. Zo voorkom je dat je nog aan het werk moet als je net lekker in je tuin wilt gaan zitten omdat het zonnetje eindelijk lekker schijnt. Dus hoe eerder je begint met het weghalen, hoe minder moeite het kost om het ook zo te houden en tijdens de zomer lekker te genieten van een nette tuin.

4. Het terras zomerklaar maken

Heb je het onderhoud achter de rug, dan kun je aan de slag met het zomerklaar maken van het terras en je tuinmeubelen. Met je terras kun je in april of mei wel al beginnen, want dan is meestal de ergste regenval voorbij. Dit kun je doen door bladeren en ander vuil op te vegen, onkruid te wieden en eventueel groene aanslag te verwijderen. Maak ook je tuinmeubels schoon, zodat je, zodra de zon gaat schijnen, alleen maar hoeft te gaan zitten. Ben je toe aan een nieuwe tuinset, dan kun je gaan voor een van de goedkope tuinsets of een duurdere tuinset. Zo heb ik zelf mijn oog laten vallen op een mooie tuintafel van Kees Smit!

5. Plant zomerbloeiers

Zomerbloemen zijn meestal eenjarige, makkelijke planten zoals geraniums, het vlijtige liesje, verbena, lobelia, petunia, calibrachoa, begonia, dianthus. Maar er zijn ook bloembollen die je in februari / maart kunt planten en waar je dan in de zomer van kunt genieten. Zo kun je zomers genieten van anemonen, maar mijn persoonlijke favoriet is de prachtige Agapanthus.

Ga je ook aan de slag met het zomerklaar maken van je tuin? Wat vindt jij het leukste klusje om te doen? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Liefs,
Linda

Lees meer:

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Laat een reactie achter