Dit zijn de allermooiste bloembollen voor de zomer!

door Linda

Nu de zon weer volop schijnt, krijg ik echt weer zin de zomer! Lekker zonder jas buiten kunnen lopen, ijsjes eten en genieten van al het moois in onze tuin. Ik vind het prachtig om te zien hoe planten en bomen na de winter weer tot leven komen. Ze groeien en ontwikkelen de mooiste bloemen. al die verschillende kleuren en lekkere geuren die in de lucht hangen.. mmmmm! De bloembollen die in de lente bloeien en op dit moment bloeien zoals de tulp, ken je waarschijnlijk wel. Maar ken je ook de zomerbloeiende bloembollen? Je kunt ze planten in je tuin of in een pot zodra de vorst uit de grond is (nu dus) en dan deze zomer volop genieten van prachtige kleuren én lekkere geuren in je eigen tuin of op je balkon. In dit blog vind je de allermooiste bloembollen voor de zomer!

Anemoon (Anemonastrum)

1. Anemoon (Anemonastrum)

De Anemoon brengt met zijn vrolijk gekleurde bloemen de zomer in je tuin of op je balkon! De verzorging van de anemoon is niet ingewikkeld, het is een makkelijke plant. Je moet hem wel regelmatig begieten want hij kan niet zo goed tegen droogte. Je kunt deze bloembol het beste op een plek zetten in de zon of half schaduw, dan kun je van mei tot en met juli genieten van de vrolijke bloemen!

Calla (Zantedesia)

2. Calla (Zantedeschia)

De Calla, ook wel Zantedeschia genoemd, is een opvallende sierlijke schoonheid met een klassieke uitstraling. Tussen de zachte, groene, soms gespikkelde bladeren komen stelen omhoog met aan het einde prachtige schutbladeren. De plant is vooral bekend om haar gekleurde kelken in het wit, roze, geel, rood, paars, oranje of zelfs bijna zwart. De Calla doet het in de tuin of op het balkon goed in potten en bakken. Wil je heb in de volle grond zetten? Dan kun je hem het beste in de buurt van een vijver planten, waar het een beetje vochtig is en waar hij in halfschaduw kan staan. Om de plant mooi te en gezond te houden knip je bruine bladeren weg. Uitgebloeide bloemen liever niet afknippen, maar met stengel en al uit de plant trekken. Wist je dat Calla ook wel bekerplant wordt genoemd omdat Griekse goden uit de kelken zouden hebben gedronken?

Gladiool

3. Gladiool (Gladiolus)

Groots en meeslepend, dat is de gladiool. Deze held gaat graag de hoogte in en laat daar al z’n kleuren zien, van het late voorjaar tot diep in de herfst. De bloemen kun je ook in een in een vaas zetten zodat je er binnen ook van kunt genieten. De gladiool valt op doordat de bloemen aan beide kanten van de stengel bloeien. De bloem is er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, crème en met meerdere kleuren per bloem. De gladiool, gladius in het Latijn, betekent zwaard en staat voor kracht, overwinning en trots. Het is een populaire zomerbloeier om zijn verschillende kleuren bloemen, geschiktheid als snijbloem en het gemak waarmee deze bol groeit en bloeit. Plant de bol van de gladiool 5-10 cm uit elkaar, en 10 cm diep, op een zonnige plek.

Agapanthus

4. Agapanthus (Agapanthus africanus)

Kijk nou eens naar die mooie bloemen van de Agapanthus! Prachtig! Een Agapanthus is een echte zonaanbidder en bijzonder geschikt als kuipplant op het terras of op het balkon. Plant hem na aanschaf zo snel mogelijk in een ruime pot, het witte gedeelte van de neuzen onder de aarde. Hij doet het in de pot het beste op een zonnig plekje in een grondmengsel van potgrond, en daardoor heen wat zand. Het zand zorgt voor een goede afvoer van het water. De Agapanthus heeft namelijk een hekel aan natte voeten. Plant je hem in een border, dan doet hij het het beste in voedzame grond, verder is deze bloembol heel makkelijk! Je kunt meerdere jaren genieten van deze prachtige plant, hij is redelijk winterhard. Mocht er vorst komen dan kun je de pot beter op een vorstvrije plek laten overwinteren. Staat hij in de volle grond, dan kun je hem het beste even afdekken met wat stro. Van mei tot september kun je volop van de bloemen genieten!

Crocosmia

5. Crocosmia (Crocosmia)

Crocosmia die ook wel montbretia wordt genoemd is een zonnige zomerbloeier die met zijn feloranje, rode en gele bloemen warmte kan geven aan een border. De bloemen bloeien lang aan fijne luchtige aren. Vanaf eind juni begint de Crocosmia te bloeien en doet dat de hele zomer lang! Wanneer hij is uitgebloeid verschijnen er mooie, decoratieve kleine bessen aan de stelen. Deze bloembol is winterhard en kun je dus na de bloei gewoon in de grond laten. Plant de montbretia vanaf de maand maart op een vorstvrije dag. Geef je montbretia een warme, zonnige standplaats in de tuin of op je balkon. De aarde mag wat droog zijn. Dek de bollen het eerste jaar na het planten in het najaar af met wat stro of blad. Na de eerste winter zijn ze dan winterproof.

Dit waren de allermooiste bloembollen voor de zomer! Houd jij van tuinieren en heb je één of zelfs meerdere van deze zomerbollen in je tuin of op je balkon staan? Laat het me dan weten in een reactie hieronder of tag me op Instagram. Vind ik leuk!

Wil je niet wachten tot de zomerbollen bloeien en nu van mooie bloemen genieten? Dan kun je eens een kijkje nemen bij Bloompost. Zij versturen prachtige bloemen die zo door de brievenbus kunnen!
Mocht je juist zin hebben in nog meer inspiratie? Dan kun je in Huis en Tuin blogs verder lezen of op de site van Mooiwatplantendoen.nl.

Liefs,
Linda

Verder lezen?

11 comments

Saskia 8 april 2021 - 12:41

Ik heb zelf geen tuin aan huis. alleen een fijn balkon en daar heb ik geen planten.
wel op de camping maak ik gebruik van bloembollen. Alleen momenteel beetje moeilijk om te zien hoe ze het doen daar (ligt in duitsland en daar mogen we nu niet echt naar binnen)
je hebt me wel op ideeen gebracht voor wat nieuwe bollen.

Reply
Peter Boon 3 april 2021 - 18:58

Van bloemen heb ik geen verstand van 🌼 Maar ken gelukkig wel wat soorten. Ze zien er mooi uit, waar jij over beschreven hebt 😍

Reply
Miranda 3 april 2021 - 11:17

Ik heb totaal geen groene vingers. Dus plantjes die niet veel aandacht nodig hebben zijn echt iets voor mij 🙂. Goede tips, die nummer 4 ziet er erg leuk uit. Die ga ik misschien eens proberen dit voorjaar.

Reply
Rory 2 april 2021 - 13:51

Ooooh Linda, wat kwam deze blogpost op een goed moment! Zelf ben ik niet van de bloembollen (teveel tegels en al genoeg vaste planten) maar ik klikte even door naar Bloompost en wat een prachtige cadeaus zie ik daar. Ook de droogbloemen! Toevallig zocht ik iets voor een tante die onlangs haar man (mijn oom) heeft verloren. Wat een mooie items.
Ik heb trouwens een klim-bos-anemoon (klopt dat wat ik nu zeg?) al jaren in de tuin. Hij klimt ook bij de buren in de tuin. Prachtige bloemen en heel mooi.

Reply
Linda 2 april 2021 - 14:00

Wat goed om te lezen Rory! Ja Bloompost heeft een mooi assortiment die zo door de brievenbus kan. Ideaal! Wat gaaf dat je een klimmende anemoon in de tuin hebt. Dat wordt weer genieten deze zomer!

Reply
Frederique 1 april 2021 - 18:12

Ah de een nog mooier dan de andere. Ik houd erg van bloemen! Wij hebben geen bloembollen maar heb wel zonnebloemzaadjes geplant.

Reply
Linda 2 april 2021 - 14:01

Gaaf he?! Zonnebloemen zijn ook erg mooi! Geniet ervan!

Reply
Lindaschrijfthetop 1 april 2021 - 09:35

Wat een leuk tuin overzicht. Ik heb een blog geschreven over de bloeiende voorjaarsbollen. Bollen zijn altijd leuk in je tuin, en een nog kale plek kun je ermee opfleuren

Reply
Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh 1 april 2021 - 11:56

Wat een geweldig blog artikel! Ik ga je tips gelijk opslaan. Wij willen ons balkon dit jaar een make-over geven. En bloemen en planten staan bovenaan ons wensenlijstje. ❤️

Reply
Linda 1 april 2021 - 12:31

Ik las het op je blog inderdaad, leuk! Sla hem vooral op!

Reply
Linda 1 april 2021 - 12:30

Precies, echt een aanwinst voor iedere tuin of balkon!

Reply

Laat een reactie achter