Na onze grote verbouwing, was ook de achtertuin aan de beurt voor een grote make over. Alles ging er uit, tuintegels, schutting en alle planten. Er voor in de plaats is een fijne onderhoudsvriendelijke tuin in de plaats gekomen. We hebben dan wel groene vingers, maar werken wel veel en hebben dus weinig tijd om een tuin te onderhouden. Wel vonden we het belangrijk dat er wat planten in terug zouden komen. Wil je ook graag een onderhoudsvriendelijke tuin, dan lees je in dit blog hoe je deze kunt inrichten en welke beplanting daarbij past.
Hoe kun je het beste een onderhoudsvriendelijke tuin inrichten?
Voor het aanleggen van een tuin die weinig onderhoud vraagt, is het belangrijk dat je je tuin overzichtelijk houd. Als je een overzichtelijke tuin hebt, kun je het onderhoud ook beter indelen. Denk hierbij aan twee derde deel groen en een derde deel bestrating. Daarnaast hoort grind wel echt thuis in een onderhoudsvrije tuin. Ik zag op grind-split.nl een heleboel grind en split. Daar vind je vast wel iets dat bij jouw tuin past. Het is wel even een klus om het aan te leggen, maar als het af is, hoef je het alleen nog maar af en toe los te harken. Zo voorkom je dat er onkruid tussen gaat groeien, maar dat is het enige wat je hoeft te doen. Een ander voordeel van grind is dat het waterdoorlatend is. Bij een fikse regenbui blijft het water dan niet in plassen staan, wat bijvoorbeeld bij tegels weleens kan gebeuren.
Veel mensen denken dat als je de hele tuin bestraat je van het onderhoud af bent. Helaas is dit niet het geval omdat tuintegels na verloop van tijd een groene aanslag krijgen. Dit maakt ze glad en dus gevaarlijk! De tegels zullen schoongehouden moeten worden zodat je niet uitglijdt. Dit kun je doen door de tegels te impregneren en je kunt speciale voegmortel voor tussen de tuintegels gebruiken, zo kan onkruid niet ontkiemen.
Lees ook: Zelf je tuin ontwerpen: begin met een tuinplan
Welke planten zet je in een onderhoudsvriendelijke tuin?
Welke buiten planten hebben weinig onderhoud en kun je dus prima in een onderhoudsvrije tuin planten? Ga voor wintergroene (haag)planten, bomen of heesters. Deze laten in de herfst en winter geen blad laten vallen en geven het hele jaar door kleur aan je tuin.
Vaste planten
Het voordeel van vaste planten is dat ze elk jaar terugkomen. Zo hoef je niet iedere keer nieuwe planten of bollen te planten. Vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben zijn bijvoorbeeld: skimmia, hortensia (hydrangea), hertshooi (hypericum) en de vlinderstruik (buddleja).
Lees ook: Dit zijn makkelijke en kleurrijke voorjaarsbloembollen
Ga voor bodembedekkers
Bodembedekkers zijn lage planten die niet omhoog groeien, maar juist in de breedte. Zo bedekken ze een grote oppervlakte grond en heb je minder snel last van onkruid. Ze zijn dan ook zeer geschikt om te planten in een onderhoudsvriendelijke tuin. En er zijn heel veel verschillende soorten bodembedekkers. Er zijn wintergroene soorten en bodembedekkers die goed in de schaduw kunnen groeien. Je kunt ze dus op vele plekken in de tuin kwijt.
Plant een groep bij elkaar
Door meerdere planten van hetzelfde soort bij elkaar te zetten in bijvoorbeeld een border, kun je ze makkelijker onderhouden. Plant het liefst vaste planten zoals: vrouwenmantel (alchemilla), schoenlappersplant (bergenia), ooievaarsbek (geranium), hartlelie (hosta) en kattenkruid (nepeta).
Wat heb jij het liefst voor tuin of balkon? Onderhoudsvriendelijk of kun je er uren mee bezig zijn? Laat het me weten in een reactie onder dit blog.
Liefs,
Linda
Lees ook:
- Doe het zelf: een buitenkeukentje maken
- Een schutting uitzoeken, hoe pak je dat aan?
- Waar moet je op letten bij het uitzoeken van tuintegels?