Zelf je tuin ontwerpen: begin met een tuinplan

door Linda

Na dat we klaar zijn met het verbouwen van ons huis, gaan we beginnen aan onze tuin. Hier hebben we al een aantal ideeën over: er moet groen zijn, kindvriendelijk en makkelijk te onderhouden. Ben je net als wij ook plannen aan het maken om je tuin aan te gaan pakken en wil je hem zelf ontwerpen? Dan kun je het beste beginnen met een tuinplan. Hoe je dit doet, lees je in dit blog.

Groene tuin

Begin met de basis

Als eerste start je met wat basis informatie die je zeker weten nodig hebt. Kijk eens naar de ligging van je tuin. Dit is belangrijk voor het plaatsen van een eventuele schuur of veranda, maar ook voor de planten die je misschien zou willen planten. Weet je even niet hoe de ligging is? Bedenk dan wanneer je de volle zon in je tuin hebt:
Ochtend: Tuin op het oosten
Middag: Tuin op het zuiden
Avond: Tuin op het westen
Geen zon: Tuin op het noorden
Het is ook goed om alvast te bekijken welke bodemsoort je hebt en of er nog andere elementen in of rondom de tuin zijn die van invloed kunnen zijn op je ontwerp (denk aan een groot gebouw dat zon weg neemt uit je tuin). Weet je welk soort bodem je hebt? Woon je op zand, veen of klei? En hoe is de vochtigheid van de grond en de zuurgraad? Dit is ook goed om te weten, want niet elke plant houd van deze grond. Daarnaast is het handig om de maten te weten van je tuin. Doe dit zo precies mogelijk. Het zou jammer zijn als je dingen bedenkt die uiteindelijk niet blijken te passen. En hebben we natuurlijk nog het budget. Wat heb je er voor over om je tuinontwerp uit te voeren?

Inspiratie zoeken

Weet je wat je mooi vind? Bekijk eens wat inspirerende sites zoals Pinterest en maak een bord aan (kun je ook makkelijk delen met je partner) met alles wat je mooi vind in een tuin. Je kunt ook buiten je ogen eens goed open houden wanneer je je dagelijkse wandeling door de wijk maakt. Kijk eens extra goed naar hoe andere mensen hun tuinen hebben ingericht. En ben je thuis, pak er dan een magazine zoals vtwonen bij. Door hier uit te scheuren wat je mooi vind, kun je ook makkelijk een moodboard maken. Bedenk ook alvast welke functie je tuin moet hebben, komt er een grasveldje met een schommel voor de kinderen of wil je een mooi groot terras hebben?

Zandbak

Zelf je tuin ontwerpen

Nu je de basis informatie hebt, inspiratie hebt opgedaan en weet wat je wensen voor de tuin precies zijn kun je een potlood en papier pakken en beginnen met het maken van een schets. Gebruik hiervoor de juiste maten. Teken de vaste elementen die in je tuin terug zullen komen zoals een schuur, terras of een vijver. Welke planten of bomen je zou willen hebben? Deze kun je ook intekenen want je weet welke standplaats ze moeten hebben. Weet je met welke materialen je zou willen gaan werken voor bijvoorbeeld borders of schutting? Voeg deze dan ook toe aan de tekening. Wil je ’s avonds ook genieten van je tuin? Teken dan ook tuinverlichting in je schets.

Definitieve tuinplan maken

Je tuinplan is nu zo goed als klaar. Leg de schets even weg en maak later een definitieve versie. Hierna kun je alles gaan plannen. In welk seizoen wil je je tuin aan gaan pakken? Wil je het uitbesteden dan kun je het het beste plannen wanneer hoveniers het wat rustiger hebben zoals in de herfst.

Je tuinplan uitvoeren

Ga je je plannen zelf uitvoeren? Dat is fijn voor je budget, je planning en het aanpassen van je plannen. Maar doe het alleen zelf als je er ook echt verstand van hebt. Anders zou je last kunnen krijgen van verzakkingen of planten die niet aan slaan en dat is natuurlijk eeuwig zonde! De kosten voor het aanleggen van je tuin kunnen variëren. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, houdt zeker wel rekening met onvoorziene kosten.

Ben jij ook plannen aan het maken voor je tuin? Laat het me vooral weten in een reactie onder dit blog. Ik hoop dat wanneer je zelf je tuin gaat ontwerpen, ook echt begint met een tuinplan.

Wil je nog meer inspiratie voor je huis of tuin? Kijk dan nog even hier.

Liefs,
Linda

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Laat een reactie achter