Een schutting uitzoeken, hoe pak je dat aan?

door Linda

Of je nu bezig bent met het inrichten van een grote of kleine tuin, of zelfs je balkon, met een schutting kun je de sfeer van je tuin of balkon bepalen. Zoals je misschien al eerder gelezen hebt op mijn blog, zijn wij volop bezig met verbouwen en met plannen maken voor onze tuin. Zo zijn wij ook op zoek naar een nieuwe schutting. Maar hoe pak je het uitzoeken van een passende schutting nu eigenlijk aan? Ik geef je in dit blog graag wat tips.

Romantische schutting

Welke sfeer wil je in je tuin of balkon?

Wil je een romantische tuin, een moderne of een landelijke? Een schutting kan de toon zetten voor de sfeer die je kiest. De materialen, de vorm en de dichtheid van de schutting zijn allemaal van belang. Ga je voor een romantische tuin, dan kun je kiezen voor schuttingen van bijvoorbeeld wilgen of bamboe. Door het bamboe net wat meer ruimte te geven, krijg je een speels en romantisch effect. Wil je een moderne tuin? Houten panelen kunnen dan een strakke uitstraling geven aan je tuin. Zwart is op dit moment niet alleen een trendy kleur voor binnenshuis, er zijn ook zwarte schuttingdelen die nu helemaal hot zijn. Zo haal je binnen weer naar buiten! Dit past zowel in een landelijke als in een moderne tuin.

Tuinzitje

Welk budget heb je?

Wat zou je uit willen of kunnen geven aan je schutting? Stel voor jezelf een bepaald budget vast. Maar bedenk ook of er nog een tuinpoort in zou moeten komen. Deze zijn namelijk best prijzig en kunnen een groot deel van je budget opslokken. Mocht er ook een poortdeur in je schutting komen, houd er dan bij de aankoop rekening mee dat er nog deurbeslag of een slot op moet. Ook is het goed om na te denken over de breedte van de deur zodat je er met je bakfiets bijvoorbeeld nog wel doorheen kunt.

Tuinpoort

Hoe hoog wil je je schutting hebben?

Een schutting om een achtertuin mag wettelijk gezien maximaal 2 meter hoog zijn. De meeste schuttingen zijn gelukkig al 2 meter of lager, maar mocht je het hoger willen, dan zul je hiervoor een vergunning aan moeten vragen. Voor onze tuin zullen we ook schuttingsdelen van rond de 2 meter kiezen. We vinden het wel fijn om echt een plekje voor onszelf te hebben. Je kunt ook kiezen voor lagere schutting, wanneer je het niet erg vindt om vaak je buren tegen te komen. Het ligt er maar net aan hoeveel privacy je in je tuin of op je balkon wilt hebben.

Verschillende soorten tuinafscheidingen

Houd je van een groene tuin, dan is een groene schutting met bijvoorbeeld vakken voor planten of een gaaspaneel met Hedera (klimop) erin erg mooi. Je kunt dan het hele jaar door genieten van groen in je tuin. Je hebt hier zelf wel nog wat werk aan omdat je de Hedera moet snoeien of de plantjes die je geplant hebt bij moet houden. Ik vind het zelf wel een van de mooiere oplossingen voor een schutting.

Hederaschutting

Er zijn ook verschillende houtsoorten waarvan je schutting gemaakt kan worden. Zo heb je grenen, vuren, Douglas Red Class Wood, maar er zijn ook schuttingdelen van bamboe of van wilgen. De verschillende houtsoorten verschillen wel in prijs en in kwaliteit.

Aan de slag in de tuin

Je schutting laten plaatsen

Wil je zelf aan de slag gaan met het plaatsen van de schutting of laat je een bedrijf de schutting plaatsen? Wij doen best wel veel zelf in de tuin, maar we zijn er nog niet over uit of we ook zin hebben om na onze grote verbouwing ook nog met schuttingdelen te gaan lopen sjouwen. In dat geval komt de service van het laten plaatsen natuurlijk heel goed uit! Daarnaast hebben de professionals dit klusje sneller geklaard dan wij dat zelf kunnen. Des te sneller kunnen we weer van onze eigen tuin gaan genieten! Wanneer je kiest voor het laten plaatsen, bedenk je dan wel dat je het plaatsen goed voorbereid. Maak de plek waar de schutting moet komen goed bereikbaar en haal alvast je dierbare plantjes weg zodat de mensen die de schutting gaan plaatsen er gemakkelijk bij kunnen en jij ook na het plaatsen nog van je geliefde plantjes kunt genieten.

Ben jij ook bezig met het (her)inrichten van je tuin of balkon? Laat het me vooral weten in een reactie onder dit blog.

Wil je nog meer inspiratie voor je huis of tuin? Kijk dan nog even hier.

Liefs,
Linda

Dit blog is een samenwerking

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Laat een reactie achter