7 tips voor een koele kinderkamer

door Linda

Wat is het warm hè?! Ik hou er zelf niet zo van als het zomers heel erg warm is dus ik doe alles om het een beetje koel te krijgen in huis. Ook de kinderen kunnen in de zomer moeilijker in slaap komen op hun warme kinderkamer. Daarom doe ik er dan ook alles aan om ons huis koel te houden. Ben je ook op zoek naar wat verkoeling, en zeker in de slaapkamer? Dan deel ik in dit blog graag 7 tips voor een koele kinderkamer of voor je eigen slaapkamer natuurlijk.

Wat is de ideale temperatuur voor een kinderkamer?

De temperatuur op een kinderslaapkamer zou tussen de 16°C en 20°C moeten liggen, met 18°C als ideale temperatuur. Maar hoe weet je nu of je kindje het (te) warm heeft op zijn kamer? Vooral bij een baby is dit lastig in te schatten. Wat je kunt doen is aan de nek van je baby of kind voelen hoe warm zij is en hierop zijn of haar pyjama en dekens of slaapzak afstemmen. Voor de combinatie van dekens en slaapzakken kun je de TOG-waarde aanhouden. Let op dat je kindje niet klam of te koud wordt in de nek. In het handige overzichtje hieronder kun je aan de hand van de kamertemperatuur zien wat je je kind aan kunt doen tijdens het slapen.

Temperatuur kamer
Tot 16 graden
16 – 19 graden

20 – 22 graden
23 – 26 graden

Boven 25 graden

Maximale toegestane TOG-waarde
4.0 TOG
3.0 TOG

2.0 TOG
1.5 TOG

0.5 TOG

Wat te gebruiken (in combinatie)?
Winterslaapzak + deken
Winterslaapzak + dunne deken of laken
Slaapzak + dunne deken of laken
Zomerslaapzak + dunne deken of laken
Zomerslaapzak

1. Laat maar waaien!

’s Ochtends vroeg is het het meest afgekoeld buiten. Gooi juist dan alle ramen en deuren in het hele huis open om het goed door te laten luchten. Laat de frisse lucht lekker door je hele huis waaien! Heerlijk!

Slaapkamer

2. Afkoelen met een ventilator én airco tegelijk

Door een ventilator op de kinderslaapkamer te zetten krijgt je kind een lekker koel briesje door zijn slaapkamer. Is het nog steeds erg warm op de kamer? Maak dan van je ventilator een airco en zet een koelelement of waterfles uit de vriezer voor je ventilator. Doordat de ventilator tegen de koude fles blaast, krijg je een lekkere koele bries door je slaapkamer. Wij zetten zelf ook vaak een met water gevulde frisdrank fles uit de vriezer voor de ventilator. Denk er wel om dat een fles wel een nachtje in de vriezer moet voordat hij helemaal bevroren is en je hem kunt gebruiken voor je eigen airco. En zet onder de fles even een bakje om de condens op te vangen.

Afkoelen met een ventilator op de slaapkamer

3. Koud water drinken

Laat je kind voordat het naar bed gaat 2 koude glazen water drinken. Hierdoor koelt het lichaam af voordat hij of zij gaat slapen. Je kunt je kindje ook een douche laten nemen en deze aan het einde even wat kouder zetten. Dit helpt het lichaam af te koelen waardoor je kind makkelijker in slaap kan komen.

4. Slapen met de ramen open

Zet ’s avonds de ramen (liefst tegenover elkaar) op de kinderslaapkamer open of op een kier. Wanneer het dan ’s nachts afkoelt, komt er een fijn koel briesje de slaapkamer in. Zo krijg je een aangename temperatuur in de slaapkamer.

Raam open

5. Ramen dicht

Doe, nadat je de ramen en deuren open hebt gehad ’s ochtends, alles weer dicht en probeer dat de hele dag zo te houden. Je houd dan de koele lucht het beste binnen. ’s Avonds kun je dan alles weer lekker open zetten als het weer af koelt buiten.

6. Apparaten uitzetten

Apparaten zoals televisie, laptop en andere apparaten geven ook warmte af. Zet deze dus uit wanneer het warm is in huis. En dan niet op standby, maar helemaal uit. Dit maakt niet alleen je (slaap)kamer koeler, maar is natuurlijk ook goed voor het milieu én je portemonnee!

7. Knuffels uit bed

Ligt het bed van je kind net als bij onze kinderen helemaal vol met knuffels? Haal dan de knuffels waar je kind wel een nachtje zonder kan uit het bed. Knuffels houden namelijk ook veel warmte vast.

Haal knuffels uit bed

Je kunt natuurlijk ook een regendansje doen zodat het buiten wat af koelt en je lekker de ramen open kunt zetten.

Ik hoop dat ik je met deze 7 tips voor een koele kinderkamer op weg heb kunnen helpen en iedereen in huis weer lekker kan slapen! Heb je zin om nog tips te lezen over het inrichten van een kinderkamer of heb je zin in een ijskoud ijsje, lees dan vooral lekker verder!

Weltrusten alvast!

Lief,
Linda

Verder lezen?

Laat een reactie achter