Me-time plannen: hoe doe je dat?

door Linda

Heb je een gezin en daarnaast misschien ook nog wel een drukke baan? Dan is van tijd tot tijd wat ontspanning wel aan te raden! Maar hoe doe je dat als moeder, wat me-time plannen? In dit blog geef ik je graag tips die je helpen tóch dat momentje voor jezelf te pakken.

1. Block je agenda

Het klinkt misschien wat gek, maar het werkt echt: plan me-time in je agenda. Zet het in je agenda alsof je dan een afspraak hebt. Plan bijvoorbeeld een dagdeel, avond of moment in de week waarop je echt even helemaal niets hoeft te doen. Geef dit ook aan bij je partner of oppas, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Door een afspraak met jezelf in te plannen, zorg je ervoor dat je deze ook sneller nakomt en zo echt een moment voor jezelf hebt.

2. Vraag hulp

Als je behoefte hebt aan me-time, vraag dan hulp aan anderen. Misschien kan je partner of buurvrouw oppassen, maar je kunt ook een professional inschakelen zoals oppas Amsterdam, zodat je zelf een dagje of middag even weg kunt. Uitslapen is wanneer je (kleine) kinderen hebt ook een luxe, daarvoor zou je een nachtoppas in kunnen regelen. Schaam je niet om hulp te vragen, het is juist goed om af en toe even op adem te komen en de boel de boel te laten.

3. Zoek een hobby

Een hobby kan ontzettend ontspannend werken. Zoek iets waar jij blij van wordt en waar je echt van kunt genieten. Dit kan van alles zijn, zoals schilderen, sporten of muziek maken. Plan dit regelmatig in je agenda en zie het als een vast moment voor jezelf.

4. Plan een uitje voor jezelf

Soms is het goed om even de deur uit te gaan en iets anders te doen dan thuis zijn. Ga bijvoorbeeld lekker wandelen in het bos of ga naar een museum. Of ga eens lekker uit eten met een vriendin. Ook een dagje naar de spa kan echt een cadeautje zijn voor jezelf. Boek bijvoorbeeld een massage, gezichtsbehandeling of pedicure en geniet van de ontspanning. Het is ook fijn om hier samen met een vriendin naartoe te gaan en er een gezellige dag van te maken. Het kan heel verfrissend zijn om even een andere omgeving op te zoeken.

5. Schakel apparaten uit

Als je echt even tijd voor jezelf wilt, is het belangrijk om afstand te nemen van alle digitale apparaten. Zet je telefoon op stil of helemaal uit en leg hem weg, en schakel ook je computer en televisie uit. Zo kun je echt even helemaal tot rust komen en hoef je even niet bereikbaar te zijn voor anderen. Heerlijk!

6. Neem een ontspannend bad

Een warm bad kan ontzettend ontspannend werken. Zet een paar kaarsjes aan, zet Spotify aan met wat ontspannende muziek en doe wat fijne badolie in je bad. Neem de tijd om echt te ontspannen en even helemaal niets te moeten.

7. Leer nee zeggen

Het kan lastig zijn om soms nee te zeggen tegen anderen, maar het is wel belangrijk om je eigen grenzen aan te geven. Als je merkt dat je teveel hooi op je vork hebt genomen, zeg dan eens nee tegen een verzoek van iemand anders. Zo kun je ruimte maken voor me-time.

Lees ook: 5 tips om evenwicht te vinden tussen werk en gezin

8. Maak gebruik van kinderopvang

Als je kinderen nog klein zijn, kan het lastig zijn om tijd voor jezelf te vinden. Maak daarom gebruik van kinderopvang, zoals een crèche of gastouder. Voor je kinderen is het ook fijn om met leeftijdgenootjes te spelen, dus zij vermaken zich wel. Daar hoef je je dan niet meer druk om te maken.

9. Lees een boek

Een boek lezen is een perfecte manier om even helemaal op te gaan in een andere wereld en daarbij lekker te ontspannen. Kies een boek dat je echt leuk vindt en neem de tijd om te lezen. Het kan ook helpen om dit te doen op een rustige plek, zoals in de tuin of in een park. Zo pak je ook nog eens wat frisse lucht mee (en misschien wat zonnestralen!).

10. Neem de tijd om te sporten

Sporten is niet alleen goed voor je gezondheid, het kan je ook helpen om te ontspannen. Kies een sport die je leuk vindt, zoals wandelen, fietsen of yoga, en plan dit regelmatig in je agenda. Zo maak je ook meteen tijd voor jezelf vrij.

Hopelijk heb je iets aan deze tips en kun je als moeder wat meer tijd voor jezelf vrijmaken. Het is belangrijk om af en toe goed voor jezelf te zorgen, juist zodat je ook goed voor anderen kunt zorgen. Vergeet niet dat je niet egoïstisch bent als je tijd voor jezelf neemt, maar juist heel goed bezig bent!

Wat doe jij om een moment voor jezelf te plannen? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Liefs,
Linda

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Laat een reactie achter