Formule1, dat is toch alleen voor mannen?

door Linda

Zoals jullie misschien wel eens in mijn weekoverzicht hebben gelezen, kijken wij regelmatig Formule1! Nu moet ik wel zeggen dat wij het echt zijn gaan kijken sinds Max Verstappen mee rijd, maar de sport heeft me positief verrast. Helemaal leuk dat Nyck de Vries dit jaar ook mee gaat rijden! En nu de winterstop voorbij is en de wedstrijden vanaf deze week weer beginnen, heb ik er weer zin in! Want ja, ik vind het ook heel leuk om te kijken! Waar moet je nu zijn om de race te volgen, hoe de kalender van 2023 er uit ziet en hoe het met de dames in de Formule1 zit, lees je in dit blog!

Formule1 auto van Red Bull
De Red Bull

Begin van het seizoen

Afgelopen week werd de wintertest gereden door de coureurs. Tijdens deze testdagen, testen ze de auto uit en kunnen de teams nog kleine aanpassingen aan hun auto doen voordat het seizoen echt begint. Dit jaar vind de wintertest plaats op het Bahrain International Circuit. Dit 5,412 kilometer lange circuit in Sakhir is ook de plek waar de eerste race voor de Grand Prix van Bahrein zal worden gereden. De officiële F1 Kalender voor het Formule 1-seizoen 2023 telt 23 Formule 1 Grands Prix. En ook dit jaar zal er op het circuit van Zandvoort gereden worden om de Grand Prix van Nederland. Nieuw op de kalender is de Grand Prix van Las Vegas.

Waar kun je de Formule1 wedstrijden nu bekijken?

De Formule 1 wordt sinds 2022 niet meer uitgezonden door Ziggo. Wij keken het daar ook altijd en dan ook het Race Cafe wat er voor kwam. De rechten zijn tot eind 2024 verkocht aan het Scandinavische NENT. Zij hebben de streamingsdienst Viaplay opgezet die de F1 in Nederland uitzendt. Waar kun je allemaal terecht voor het kijken of luisteren van de Formule1 wedstrijden?

  • ViaPlay: hier kun je de wedstrijden zien, maar ook de trainingen. ViaPlay kost € 15,99 per maand en is elke maand opzegbaar of € 10,49 wanneer je een jaar blijft.
  • F1 TV: F1 TV heeft twee abonnementsvormen, namelijk F1 TV Access en F1 TV Pro. F1 TV Acces is met € 2,99 per maand of € 26,99 per jaar de goedkoopste, maar hiermee kun je alleen races terug kijken. Ook heb je geen livestream van de F2, F3 en Porsche supercup en heb je geen toegang tot alle onboard-camera’s en boardradio. Voor F1 TV Pro betaal je € 7,99 per maand en kun je alle trainingen en Formule1 Grand Prix live volgen. Ook kun je de F2, F3 en Porsche supercup bekijken.
  • Grand Prix Radio: ben je onderweg, aan het werk of op een andere manier niet in de gelegenheid om op een scherm de wedstrijd te zien, dan kun je altijd nog Grand Prix Radio aanzetten. Olav Mol volgt daar samen met Jack Plooij de race en geven daarop commentaar.
  • F1 blogs: kun je ook geen radio aanzetten, dan zijn er nog verschillende Formule 1-sites die een liveblog bijhouden.

Dames in de Formule1

Nu vraag je je misschien af: leuk al die mannen die racen, maar hoe zit het met de vrouwen? Er zijn tot nu toe 5 vrouwen geweest die in de Formule1 geraced hebben. Daarvan was de Italiaanse Giovanni Amati in 1992 de laatste die meedeed aan een kwalificatie in de Formule1. Ze werd drie keer laatste en mocht niet starten in de race. Er zijn maar twee vrouwen geweest die ook echt startten: Maria Teresa de Filippis (ook uit Italië) en Lella Lombardi. Lella heeft als enige een punt weten te scoren. In de Grand Prix van Spanje in 1975 eindigde ze als zesde. Maar omdat de race werd ingekort, werden de punten gehalveerd. Een vrouwelijke coureur die het op dit moment heel erg goed doet in het autoracen is Beitske Visser. Zij racet in de Formule W klasse en deed afgelopen jaar als eerste Nederlandse vrouw mee aan de 24 Uur van Le Mans. Een vrouw om in de gaten te houden dus!

Kijk jij wel eens Formule1? Ik ben heel benieuwd of er meer dames zijn die het graag volgen. Laat je het me weten in een reactie onder dit blog?

Liefs,
Linda

Dit blog is een samenwerking

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Laat een reactie achter