Je dak vergroenen: zo pak je het aan!

door Linda

Herfst: de tijd dat het weer kouder maar ook weer natter is. De afgelopen dagen is er bij ons ook al veel regen gevallen en vond ik het ook al echt koud! Gelukkig hebben wij de muren van onze uitbouw goed geïsoleerd en hebben we geen lekkage meer in de gang. Maar nu ben ik nog wel op zoek naar hoe we ons nieuwe dak kunnen vergroenen. In dit blog lees je alles over het vergroenen van je dak.

Kunststof dakbedekking

Wil je je dak vergroenen, kies dan voor kunststof dakbedekking. Dit is goed te recyclen en is daarom een milieuvriendelijke dakbedekking. Doordat het kunststof is, is het relatief dun en licht in gewicht. Dit is goed voor het totale gewicht van je dakconstructie wanneer je er ook nog beplanting op wilt gaan doen. Kunststof zoals PVC is wortel vast en daarom de perfecte ondergrond voor groendaken. Wat kost een kunststof dak kun je hier lezen.

Voordelen voor het milieu

Een groen dak is niet alleen een mooi gezicht, groene daken verbeteren ook de luchtkwaliteit en belasten het regenwaterafvoerstelsel minder omdat het regenwater vast houd. Zo spoelt er minder regenwater naar het riool. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit. Er komen beestjes op de planten af en dit is weer positief voor de natuur. Door het aanleggen van een groen dak, gaat je dak langer mee omdat het minder last heeft van temperatuur invloeden. En heb je al zonnepanelen op je dak staan, dan kun je hier mooi de plantjes omheen zetten. Deze hebben namelijk het positieve effect dat door de verdamping van de plantjes het zonnepaneel minder heet wordt door de zon. Beplanting op je dak heeft natuurlijk ook het fijne effect dat het een isolerende werking heeft. Het blijft langer koel in huis én in de winter blijft de warmte langer in huis.

Wat kost het vergroenen van je dak?

Het vergroenen van je dak niet goedkoop. De aanlegkosten variëren van 30 euro per m2 voor een sedumdak tot 120 euro per m2 voor een intensief begroeide daktuin. Maar het levert je natuurlijk wel een besparing op in je stookkosten en elektriciteit omdat het wel heel goed isoleert. Een aantal gemeenten en waterschappen geven subsidie als je als huiseigenaar een sedumdak of daktuin aanlegt. Of je hiervoor in aanmerking komt, kun je hier lezen.

Wat zijn de nadelen van het vergroenen van je dak?

Naast de voordelen, zijn er natuurlijk ook wel een paar nadelen te noemen aan het vergroenen van je dak. Je bent relatief beperkt in je keuze van beplanting (sedum, kruiden of rotstuin- en alpine planten). Daarnaast moet je dakconstructie natuurlijk wel het gewicht van je groene dak kunnen dragen. Ga je zelf je dak vergroenen, dan heb je kans op lekkage wanneer je het niet helemaal goed aanlegt. Ga je op zeker, dan kun je hier dakdekker prijzen bekijken. Zo weet je zeker dat je groene dak goed aangelegd is.

Zou jij je dak willen vergroenen? Of heb je al een groen dak? Laat het me vooral weten in een reactie onder dit blog!

Liefs,
Linda

Verder lezen?

Laat een reactie achter