Bevallen: wat staat er in een geboorteplan?

door Linda

Ben je zwanger en zit je in je laatste semester? Dan is het goed om na te gaan denken over de bevalling en is het handig om een geboorteplan op te stellen. In dit plan breng je al jouw wensen rondom de bevalling en geboorte in kaart. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Wat staat er in een geboorteplan? Ik help je met dit blog graag op weg!

Zwanger

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan of bevalplan is een document waarin je beschrijft wat jouw wensen rondom de bevalling en de geboorte zijn. In het geboorteplan maak je duidelijk wat voor jou belangrijk is. Hier kan degene die je bevalling begeleidt zoveel mogelijk rekening mee houden. Je kunt een uitgebreid geboorteplan schrijven, of een beknopte. Het is wel belangrijk dat iedereen die het leest snel weet wat de bedoeling is. Je kunt je bevalplan bewaren bij je verzekeringspapieren, in je vluchtkoffer. Dan weet je zeker dat je het bij je hebt, en kan iedereen het vinden.

Wat staat er in een geboorteplan?

Zet in je geboorteplan wat je wensen zijn voor de bevalling. Bijvoorbeeld waar je zou willen bevallen en wie daar bij mogen zijn. Bedenk op welke manier je wil bevallen (bijvoorbeeld in bad, thuis of in het ziekenhuis) en in welke houding. Zou je pijnstilling willen en zo ja, welke zou je dan willen gebruiken? Wil je bij de geboorte je baby zelf aanpakken? Wie krijgt de eer om de navelstreng door te knippen? Of wil je dit zelf doen? En denk na over welke voeding je je baby gaat geven. Wil je borstvoeding geven of flesvoeding?

Bespreek je bevalplan

Heb je goed nagedacht over hoe je je bevalling voor je ziet? Bespreek je bevalplan met je partner of degene die je tijdens de bevalling bijstaat en met je verloskundige. De verloskundige kan je zo goed mogelijk begeleiden en bekijken of al je wensen haalbaar zijn.

Bevallen

Als het toch net anders loopt

Ben je er nog niet helemaal over uit of bedenk je je op het moment van de bevalling? Dan kun je je geboorteplan bijsturen. Het is altijd mogelijk dat je bevalling anders loopt dan je had gepland. Zo kan het voor komen dat niet al je wensen meer uitgevoerd kunnen worden. Sta hiervoor open en go with the flow!

Ben of ga jij bevallen? Heb je ook (al) een bevallingsplan gemaakt? Had je er nog andere dingen in staan dan ik in dit blog heb beschreven? Of heb je juist geen bevalplan gemaakt? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Lees hier hoe ik mijn bevalling van Julia heb ervaren.

Liefs,
Linda

Verder lezen?

2 comments

Lindaschrijfthetop 9 april 2021 - 08:36

3x bevallen maar geen plan. Wel een koffertje bij de deur aangezien ik in het ziekenhuis zou bevallen

Reply
Joyce Joshua 8 april 2021 - 10:10

Twee keer bevallen. Bij de eerste ook een plan gemaakt, maar dat ging totaal anders en is uiteindelijk een spoedkeizersnede geworden. Bij de tweede heb ik geen plan gemaakt en het over mij heen laten komen.

Reply

Laat een reactie achter