Zelf een avocado plant kweken

door Linda

Ben je gek op avocado’s? Dan ben je niet de enige! Gemiddeld eten we met z’n allen 2,2 kilo aan avocado’s per jaar, dat zijn ongeveer 12 avocado’s per persoon. De avocado is inmiddels één van de meest geïmporteerde fruitsoorten van Nederland. Het is het nog populairder geworden dan de banaan en de druif. Wist je dat je met de avocadopit heel makkelijk zelf een Avocado plant kunt kweken? Ja, je leest het goed, je eigen avocado plant! Hoe kweek je je eigen avocado plant? Ik vertel je in dit blog. Lees je mee?

Avocado

Avocado

De avocado (Persea americana in het Latijns) is een boom uit Centraal-Amerika. Hij is bekend om zijn gelijknamige vrucht die ook wel advocaatpeer wordt genoemd. Volgens het Voedingscentrum is de avocado een vruchtgroente. Door het eten van groente en fruit, waaronder dus ook de avocado, verklein je de kans op hartziekten en beroertes. Je krijgt op deze manier goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten.

Avocado kweken

Heb je je avocado voorzichtig open gesneden en is de pit niet beschadigd? Dan kun je de pit eruit halen en als volgt aan de slag gaan:
– Verwijder de schil van de pit. Dit is best een klusje want de schil zit goed vast om de pit.
– Wikkel nu de pit in een vel keukenrol en houd het pakketje nu even onder de kraan. Laat het keukenpapier het water helemaal opnemen (niet kletsnat).
– Stop de ingerolde avocado pit nu een plastic zakje en maak deze dicht.
– Je kunt de pit het beste op een warme plaats in de zon leggen.

Avocadopit in keukenpapier
Avocadopit in zakje

Avocado pit planten

Verschoon het keukenpapier elke week, zo kun je het ook gelijk zien wanneer de avocadopit ontkiemt. Dit gebeurt meestal na een paar weken. Je ziet vanzelf dat de pit open is gegaan en er een wortel uit begint te groeien. Heeft je avocadopit een wortel gemaakt? Haal hem dan uit het zakje en plant hem met de wortel in de grond in een mooie pot.

Avocadopit breekt open
Avocadopit met wortel

Wanneer kun je zelf gekweekte avocado’s verwachten?

Na ongeveer 5 jaar goede verzorging zullen er steeds meer vruchtjes aan jouw avocadoplant gaan groeien en na 7 jaar kun je met een beetje geluk echt de vruchten van de boom plukken. Het duurt dus best een tijdje voordat je je eigen avocado’s kunt plukken, maar tot die tijd kun je genieten van je avocadoplant als kamerplant.

Avocadoplant

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met dit blog om zelf ook een avocado plant te kweken. Heb je al een avocadoplant gekweekt? Laat me weten in een reactie onder het blog. Ik ben heel benieuwd hoe dat ging!

Heb je zin om nog meer te lezen, kijk dan nog even hier.

Liefs,
Linda

Verder lezen?

Laat een reactie achter