Waterpokken bij kinderen: wat kun je er aan doen?

door Linda

De waterpokken: je kind krijgt er waarschijnlijk wel een keer last van. Het is een kinderziekte die vooral in de winter voorkomt en in de vroeg lente. Wanneer je kind waterpokken heeft, zie je over het hele lichaam vlekjes, blaasjes en korstjes ontstaan. In dit blog vertel ik je graag meer over de waterpokken en wat je er aan kunt doen en hoe besmettelijk het is. Lees je mee?

Hoe zien waterpokken er in het begin uit?

Wanneer je kind besmet is met de waterpokken, duurt het maximaal 3 weken voordat je vlekjes en blaasjes op het lichaam ziet. Daarna komen er korstjes op de waterpokken en drogen ze in. Het vervelende van de waterpokken is naast dat je kind niet lekker is, hangerig en misschien wat koorts, dat de plekjes ook jeuken. Dit is vooral het geval wanneer de waterpokken rode vlekken en blaasjes zijn. Als de waterpokken ingedroogd zijn, heeft je kind al minder last van de jeuk. Ook kunnen er waterpokken op het hoofd verschijnen, tussen het haar en in de mond. Probeer je kind zo min mogelijk te laten krabben aan de plekjes, zo verminder je de kans dat een waterpok een litteken wordt.

Mag je kind met waterpokken naar de opvang?

Nu vraag je je waarschijnlijk af: mag je kind met waterpokken naar school of naar de kinderopvang? En het antwoord is ja, dat mag. Als je kind zich goed voelt, mag het gewoon naar de opvang. Laat het wel de leidsters of gastouder weten zodat zij de andere ouders kunnen informeren.

Wat kun je doen tegen waterpokken?

Als behandeling tegen de jeuk van de waterpokken kun je een zemelenbad proberen. Maar net zoals ieder kind anders is, zo is het ook met deze behandeling. Voor het ene kind geeft het wat verlichting, voor het andere kind helpt het niet. Wat bij ons hielp toen Julia en Guido de waterpokken hadden is de waterpokken insmeren met Sudocreme. Een zinkzalf waardoor de pokken minder jeuken en sneller indrogen. Wanneer je kind waterpokken in zijn mond heeft, kun je een ijsje geven of koud drankje om de pijn te verzachten. Over het algemeen zijn de waterpokken met 10 dagen weer verdwenen. Het is vervelend om te zien bij je kind, maar het is echt even doorzetten.

Smeren met Sudocreme

Zijn waterpokken besmettelijk voor volwassenen?

Nu denk je misschien, als mijn kind nu waterpokken heeft, kan ik het dan ook krijgen? En dat kan inderdaad. Waterpokken zijn heel besmettelijk en als je deze kinderziekte nog niet hebt doorgemaakt, kun je het als volwassene ook nog krijgen. Ook dan kun je de waterpokken behandelen zoals ik hierboven beschreef. Heb je het wel al een keer gehad, dan ben je beschermd tegen het virus.

Hebben jullie nog tips om de jeuk van waterpokken te verminderen voor kinderen en/of baby’s? Laat het me vooral weten in de reacties, misschien kun je mij of een andere mama er mee helpen. Bedankt alvast!

Wil je nog meer lezen over de verzorging van baby’s en kinderen? Lees dan zeker nog even verder!

Liefs,
Linda

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Laat een reactie achter