Waar moet je op letten bij het kopen van tuintegels?

door Linda

Tuintegels hebben niet alleen belangrijke praktische functie in je tuin, ze bepalen ook de sfeer van je tuin. Maar welke soorten tuintegels zijn er allemaal en waar let je precies op wanneer je op zoek gaat naar tuintegels voor jouw tuin of balkon? Wij gingen op zoek naar sierbestrating voor onze tuin en gingen op onderzoek uit. Lees je mee?

Ik zelf tussen de tuintegels
Tuintegels bekijken

Welke soorten tuintegels zijn er?

Er zijn vele verschillende soorten en maten tuintegels. Je kunt kiezen voor natuurstenen tegels, betontegels en keramische tegels. Natuurstenen tegels zegt het eigenlijk al, dit is echt een product uit de natuur waardoor elke tegel zijn eigen tekening heeft en dus uniek is. De tegel is te krijgen in verschillende afwerkingen en maten. Zo kun je tegels met strakke randen kiezen of juist natuurtegels met verouderd uiterlijk. Betontegels heb je in verschillende kleuren en maten waardoor je meer keuze hebt. Deze tegels zijn goed te gebruiken voor een looppad. De bekendste is dan ook de stoeptegel. Keramische tegels hebben een natuurlijke uitstraling en zijn zeer kleurvast, slijt- en krasvast en ook nog eens voorzien van een antislip laag. Hierdoor wordt de tegels tijdens regenachtig weer niet glad. Keramische tegels nemen geen vocht en vuil op en zijn hierdoor gemakkelijk in onderhoud.

Waar moet je op letten?

Wanneer je op zoek gaat naar de tegel die het beste bij jouw tuin of balkon past, bedenk dan als eerst welke functie de tegels zullen hebben. Wordt er veel op gespeeld, is het voor het terras en komt je buitentafel erop te staan, is het voor de oprit of juist voor de sier, zoals een border? Als je dit weet kun je inspiratie op gaan doen en kijken naar kleuren en welke vormen je mooi vind. Maak hiervoor een board aan op Pinterest. Daar kun je makkelijk al je ideeën op verzamelen (ook samen met je partner!).

Voorbeeld tuintegels
Deze tegels vinden we erg mooi

Dikte van de tegels

Ga je de tegels gebruiken voor je terras of voor je oprit? Dan verschillen de tegels in dikte van elkaar. Een oprittegel moet immers een auto of andere voertuigen kunnen ‘dragen’. Daarom zijn deze tuintegels dikker, namelijk 6 centimeter. Een terrastegel is doorgaans 4 centimeter dik. Daardoor is het ook minder zwaar en makkelijker te leggen.

Laat een tekening maken

Heb je tuintegels gevonden die je mooi vind en passen bij de functie van je tuin? Laat er dan een tekening van maken! Je kunt dan meteen zien of dit echt is wat je wil en uit (laten) rekenen wat de tegels je gaan kosten.

Welke sierbestrating hebben we zelf gekozen?

Wij hebben zelf tuintegels gevonden bij Postmus en hier ook een 3D tekening laten maken. We hebben in ieder geval gekozen voor de keramische tegels van vtwonen, met een printje. Deze komen mooi in de veranda te liggen waar een tuinset en een hangmat met standaard komen te staan. Over de andere terrastegels twijfelen we nog een beetje tussen een keramische tegel of een betontegel. Komend voorjaar willen we gaan beginnen aan de tuin en zal ik je via Instagram op de hoogte houden van onze vorderingen!

Op de grond zie je de vtwonen tuintegel die in onze veranda komt

Ik hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen met de keuzes die je kunt maken wanneer je op zoek gaat naar tuintegels. Ben jij je plannen aan het maken voor het aanpakken van je tuin of ben je al aan de slag gegaan? Laat me weten in een reactie onder het blog!

Heb je zin om nog meer te lezen over het aanleggen van tuinen, kijk dan nog even hier. Ben je op zoek naar een mooi huis met een tuin, kijk dan nog even bij Makelaar Dronten.

Liefs,
Linda

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Laat een reactie achter