Beter slapen met een verzwaringsdeken?

door Linda

Een verzwaringsdeken: ik zie ze tegenwoordig regelmatig voorbij komen. Maar eigenlijk wist ik er niet zoveel over. Nu zag ik dat er ook verzwaringsdekens voor kinderen zijn en dat dat zou kunnen helpen bij slaapproblemen. Voor dit blog heb ik zelf een verzwaringsdeken getest en mijn dochter mocht er ook een proberen. Ik vertel je er graag alles over en natuurlijk ook ook over onze eigen ervaring met de verzwaringsdeken.

Verzwaringsdekens van Calmzy en Nevali
Verzwaringsdekens van Calmzy en Nevali

Wat is een verzwaringsdeken?

Eigenlijk zegt het woord verzwaringsdeken het al, het is een deken die expres zwaarder is gemaakt. Zo weegt een normale deken ongeveer 1,5 kilo en een verzwaringsdeken tussen de 3 en 15 kilo. Dit komt doordat de deken zwaarder is gemaakt met speciale verzwaringsmiddelen zoals kunststof granulaat korrels, kralen of kersenpitten. De gouden regel om het juiste gewicht te bepalen, is voor een deken te kiezen met een gewicht van 10% van je lichaamsgewicht.

De verzwaringsdeken van Nevali voor kinderen
De verzwaringsdeken van Nevali voor kinderen

Waarom zou je een verzwaringsdeken gebruiken?

Door het zwaardere gewicht van een verzwaringsdeken, krijg je een gelijkmatige druk op je lichaam waardoor je beter kunt slapen. Je kunt ze gebruiken bij algemene slaapproblemen, maar ook bij hooggevoeligheid en de daarbij horende prikkelverwerking, bij autisme, ADHD, ADD en trauma’s. Door te slapen onder een verzwaringsdeken, wordt de afgifte van het gelukshormoon serotine gestimuleerd en wordt het stresshormoon cortisol verlaagd. Hierdoor krijg je een gevoel van veiligheid en geborgenheid en kun je beter in slaap vallen.

Anders dan je misschien zou denken, is een verzwaringsdeken niet bedoeld om warm te worden/te blijven. Daarom is het vaak ook niet zo groot als een dekbed. Je legt de deken over je eigen deken of laken heen.

Wil je weten of een verzwaringsdeken een optie is voor jou, doe dan de slaaptest.

De verzwaringsdeken van Calmzy voor volwassenen
De verzwaringsdeken van Calmzy voor volwassenen

Is een verzwaringsdeken geschikt voor kinderen?

Een goede nachtrust is voor kinderen erg belangrijk. Ze krijgen overdag veel prikkels te verwerken die ze moeten verwerken in de nacht. Een verzwaringsdeken kan hierbij helpen. Ook als je kind een slaapprobleem heeft, kan een verzwaringsdeken een handig hulpmiddel zijn. Het helpt je kind op een fijne manier in slaap te vallen. Het bootst namelijk het gevoel van veiligheid en geborgenheid na waardoor je kind zicht rustig(er) voelt en beter in slaap kan vallen. Een verzwaringsdeken is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Een verzwaringsdeken voor je kind shop je hier.

Hoe kun je een verzwaringsdeken wassen?

Of je een verzwaringsdeken kunt wassen, is afhankelijk van het merk van je deken. Je kunt op het labeltje van je deken vinden hoe je je verzwaringsdeken het beste kunt wassen. Kan hij in de wasmachine? Check dan van te voren wel even of je wasmachine het gewicht van de deken kan dragen. Is je deken van katoen, dan kun je die vaak wel met de hand wassen. Laat de deken dan met een druppeltje wasmiddel in lauwwarm bad weken. Als je geen bad hebt, kun je ook een wasmand of een afwasteil gebruiken om je verzwaringsdeken te wassen.

Even wennen

Wanneer je voor het eerst een verzwaringsdeken gebruikt, kun je spierpijn hebben. Je lichaam moet wennen aan het extra gewicht dat het moet ‘dragen’. Na een paar dagen tot maximaal een paar weken is dit over en is je spierpijn vermindert of weg. Anderen hebben hier helemaal geen last van en zijn snel gewend aan de deken.

Lees ook: Zelf verzwaringsdeken maken

Wat is onze ervaring met deze verzwaringsdeken?

De verzwaringsdeken voor mijn dochter had ik als eerste binnen. De deken is mooi van kwaliteit en er staan vrolijke tekeningen op. Ze was er dan ook meteen heel blij mee. We legden hem over haar eigen dekbed heen en toen ze eronder ging slapen merkte ik dat ze veel sneller in slaap viel. Ze is een echte draaier en heel onrustig in haar slaap. Door de deken is ze een stuk rustiger en komt ze dus ook makkelijker in slaap.

Ik kreeg ook een verzwaringsdeken voor mezelf om te testen. Ik heb dan niet echte ‘slaapproblemen’, maar ik was zelf ook heel benieuwd met wat het met me zou doen. En ik merk dat ik, net als mijn dochter, een stuk sneller in slaap val. Waar ik eerst nog uren wakker kon liggen, val ik nu veel sneller in slaap! Mijn man zei na een paar nachten tegen me dat ik een stuk rustiger ben ’s nachts en minder lig te draaien in mijn slaap. Een andere positief punt is dat ik me veel meer ‘uitgeslapen’ en alerter voel. En eigenlijk zou ik de deken al niet meer willen missen! Zelfs tijdens ons weekendje weg heb ik onze verzwaringsdekens meegenomen. Zo fijn om ook de lastige eerste nacht in een andere omgeving snel in slaap te kunnen vallen! Handig in iedere slaapkamer!

Lees ook: Action verzwaringsdeken review

Heb jij zelf ook ervaring met een verzwaringsdeken? Wat was jouw ervaring? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Liefs,
Linda

Dit blog gaat over een product dat ik heb gekregen. Dit beïnvloed mijn mening echter niet!
Er staan affiliate linkjes in dit blog.

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

1 comments

Linda Kouwenoord 26 januari 2023 - 09:58

Wat leuk dat je een verzwaringsdeken hebt getest. Ik heb al een tijd een verzwaringsdeken en die van mij is wel om onder te slapen zonder dekbed. Ik heb alleen een katoenen hoes, dus als het echt heel koud is leg ik er wel een deken of dekbed overheen. Maar je zou ook een andere hoes kunnen kopen van Minky Fleece. Maar dat heb ik nog niet gedaan.
Ik vind het wel erg fijn om onder de deken te slapen en het geeft mij inderdaad ook een geborgen gevoel. Hierdoor slaap ik sneller in en langer door. Super fijn! Ik had dit veel eerder moeten doen!

Reply

Laat een reactie achter