Yes! Ik ging aan de slag met een lekker kerst recept voor de feestdagen: een lekkere tulband met chocola. Daar had ik na het opzetten van de kerstboom zo’n zin in! Dus in dit blog kun je het recept vinden voor deze feestelijke tulbandcake met chocolade glazuur. Ook heel erg leuk om te maken met kinderen trouwens. Zij kunnen helpen met het maken van het beslag én met het versieren. Zo maak je er een echte feestelijke tulband van!
Wat hebben we nodig?
Om deze lekkere tulband cake met chocolade te maken, hebben we de volgende ingrediënten nodig:
- 4 eieren M
- 420 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- mespunt zout
- 225 gram boter
- 350 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 tl vanille-extract
- 125 ml zure room
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht oven)
- Vet nu de tulband bakvorm goed in met boter of met bakspray. Let er goed op dat je elk plekje voorziet van boter.
- Meng nu de bloem, bakpoeder, baking soda, en het zout in een kom door elkaar.
- Pak een andere kom en mix hierin de boter met de basterdsuiker tot een romig geheel. Doe nu de eieren, één voor één, en het vanille-extract in de beslagkom tot ze helemaal zijn opgenomen.
- De zure room kan nu door het beslag gedaan worden. Dan kan het mengsel met bloem, bakpoeder, enz toegevoegd worden. Mix dit tot het laatste restje bloem in het beslag is opgenomen.
- Het beslag kun je nu gelijkmatig in de vorm gieten. Zet de bakvorm nu voor 60 – 70 minuten in de oven.
- Is de tulband klaar, test dan eerst even met een satéprikker of hij goed gaar is. Als er nog beslag aan de prikker blijft zitten, kun je de cake beter nog 5 minuten terug zetten in de oven.
- Laat de tulband nu afkoelen en haal uit hem na 10-15 minuten uit de vorm.
Zo maak je er een feestelijke tulband van
Nu je de tulband gebakken hebt, kun je hem nog feestelijker maken! Het makkelijkst om dit te doen is door chocolade te smelten (ongeveer 150 – 200 gram) of chocolade glazuur van Dr.Oetker te gebruiken en over de tulband heen te gieten. Wanneer de chocola nog warm is, strooi je er feestelijke sprinkles overheen. Dit is ook een mooi klusje voor kinderen om te doen.
Hoe lang kun je een tulband bewaren?
Heb je een stuk tulband over (kan het me eigenlijk niet voorstellen) of wil je de hele tulband bewaren? Verpak hem dan luchtdicht in bijvoorbeeld aluminiumfolie buiten de koelkast. Wil je hem langer dan 5 dagen bewaren, dan kun je hem het beste invriezen. Het handigste is dan om hem in delen te verpakken en in te vriezen. Bewaar een tulband cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.
Heb jij al eens een tulband gebakken? Of ga je deze feestelijke variant maken, tag me dan vooral op Facebook of Instagram. Vind ik leuk! Wil je nog meer feestelijke recepten voor kerst lezen? Kijk hier dan nog even verder!
Eet smakelijk!
Liefs,
Linda