Je woning uitbreiden: dit zijn je opties

door Linda

Dat wij graag een uitbouw wilden, was bij de koop van ons huis eigenlijk al duidelijk. We hebben een grote tuin en konden daar best wat van missen om alsnog een mooi formaat tuin over te houden, maar ook een grotere woonkamer te krijgen. Zou jij ook wel meer woonruimte willen en ben je benieuwd welke mogelijkheden er zijn? In dit blog deel ik verschillende opties met je om je woning uit te breiden.

Een aanbouw aan je huis

De meest ingrijpende en kostbare is het uitbouwen van je woning. Dit is dan ook een groot project. Je breek hierbij de buitenmuur weg om 2 tot 4 meter uit te bouwen. Overleg je plannen met een bouwkundig tekenaar zodat je een mooie tekening hebt van hoe de uitbouw eruit moet komen te zien. De tekenaar kan je ook vertellen of je een vergunning aan moet vragen. Zijn de tekeningen klaar? Dan kun je je project met een aannemer doornemen, hij kan je adviseren hoe je het project moet aanpakken, je een offerte geven voor de kosten en je verder begeleiden.

Een opbouw of dakkapel

Bij een opbouw kun je denken aan een dakkapel of een extra verdieping op je woning. Wij kozen naast onze uitbouw ook voor een opbouw. Hierdoor kregen we niet alleen een grotere woonkamer (door de aanbouw), maar ook een extra kamer op de 1e verdieping doordat we op de aanbouw nog 1 meter uitbouwde. We maakten een andere indeling voor de slaapkamers en we konden een 3e slaapkamer creëren op de eerste verdieping. Fijn al die extra ruimte met 2 opgroeiende kinderen!

Dakopbouw
Onze dakopbouw op de 1e verdieping

Geniet van meer licht met een serre of glazen overkapping

In plaats van een stenen aanbouw, kun je ook kiezen voor een serre. Dit is een geïsoleerde ruimte waarmee je ook je woonkamer kunt uitbreiden. De deuren en/of ramen gaan er dan dus ook uit. Door een serre te plaatsen krijg je veel meer licht in je woonkamer doordat alles van glas is (vaak het dak ook). Hierdoor is het niet alleen lichter, maar ook warmer in huis. Je krijgt meer woonruimte en kunt meer van het buitenleven genieten doordat je meer connectie hebt met je tuin.
Wil je niet een hele serre aanbouwen, dan kun je ook een glazen overkapping maken of laten maken. Deze kun je dan weer afsluiten met een glazen schuifdeur, zodat je toch lekker uit de wind en beschut zit.

Een veranda of tuinkamer

Het plaatsen van een veranda is op dit moment erg populair. Deze kun je vrijstaand plaatsen in je tuin, veel mensen plaatsen een veranda achterin de tuin. Maar je kunt ook een veranda aan het huis plaatsen en bevestigen. Breidt je je veranda uit met (glazen) zijwanden en voorwanden zodat alle zijkanten dicht worden gemaakt dan is dit een tuinkamer. Je hebt dan een afgesloten ruimte, waar je lekker onder een heater kunt zitten, maar het is niet geïsoleerd en het is geen oplossing om je woonkamer zelf te vergroten.

Voorbeeld tuinkamer
Genieten in een heerlijke tuinkamer

5. Uitvoeren

Ga je zelf aan de slag met het uitbreiden van je woning of wil je dit laten doen? Voor aan aanbouw of opbouw is het handig om een aannemer te hebben die de bouw begeleid. Hier hebben wij zelf ook voor gekozen. Wil je een serre of veranda, dan zou je kunnen overwegen om dit zelf aan te pakken. Natuurlijk is het ook mogelijk om dit uit handen te geven, dan kun je waarschijnlijk sneller van je extra woonruimte gaan genieten.

Bijmamathuis hebben ze zelf een overkapping geplaatst en kun je lezen hoe ze dit gedaan hebben. Heb jij ook plannen om je woning uit te breiden? Laat het me vooral weten in een reactie onder dit blog.

Wil je nog meer inspiratie voor je huis of tuin? Kijk dan nog even hier.

Liefs,
Linda

Dit blog is een samenwerking

Verder lezen?

9 comments

Vincent Rondwijk 13 april 2022 - 15:13

Het lijkt ons ook heerlijk om meer licht in huis te hebben. We zijn aan het kijken of het mogelijk is om onze keuken uit te breiden. Binnenkort gaan we onze wensen bespreken met een specialist.

Reply
Marie de Jonge 10 november 2021 - 15:53

Wij willen onze woonkamer laten uitbouwen en we zijn aan het kijken naar de opties. Daarnaast moeten we ons ook gaan verdiepen in vergunningen. Een lichtere woonkamer is ons doel, dus een glazen overkapping behoort ook tot een van onze wensen!

Reply
Nienke van Oosten 29 september 2021 - 19:39

Tof! Wij hebben er ook over getwijfeld, wouden graag een uitbouw zodat we een leefkeuken konden creëren. Uiteindelijk toch niet gedaan door de kosten. Wel een nieuwe keuken.

Reply
Bas 28 september 2021 - 11:00

Momenteel zijn we een uitbreiding aan ons huis aan het overwegen. Als ons budget het toelaat zouden we graag een tuinkamer laten bouwen!

Reply
Kelly Buysse 28 september 2021 - 08:28

Leuk artikel! Wijzelf hebben een veranda. Een enorme meerwaarde voor als het nog koud is buiten maar toch al van de zon wil genieten. Zo krijgen we steeds al ietsje vroeger dat zomergevoel in ons lichaam 🤩

Reply
Fany Van Hemelen 24 september 2021 - 18:29

Leuke ideeën, een veranda zou ik persoonlijk nog een fijne toevoeving vinden aan ons huis. Lijkt me erg gezellig.

Reply
Tessa 24 september 2021 - 16:58

Handige tips voor huiseigenaren. Zelf heb ik een huur huis (historisch pand) waar ik niets aan kan/wil doen qua uitbreiding

Reply
Sylvana 24 september 2021 - 16:45

Wat een mooie uitbreidingen. Jammer dat ik in een flat woon want deze uitbreidingen zijn erg interessant.

Reply
Lindaschrijftop 24 september 2021 - 14:50

Wij hebben geen plannen, maar ik vind een stalen kozijnen en glazen deuren wel erg mooi

Reply

Laat een reactie achter