Hoe herken je lactose intolerantie bij je kind?

door Linda

Als ouder wil je uiteraard het beste voor je kind. Een lactose intolerantie is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen, maar hoe weet je of jouw kind hier last van heeft? In dit gastblog van Muriel krijg je informatie over de symptomen van lactose intolerantie bij kinderen, hoe je het ontdekt bij je kind en tips over lactosevrije voeding voor je kind.

Wat is een lactose intolerantie?

Lactose intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam lactose, een suiker dat voorkomt in melk en melkproducten, niet goed kan verteren. Dit komt doordat het lichaam niet genoeg lactase produceert, een enzym dat lactose in de darmen afbreekt tot glucose en galactose. Dit zijn twee suikers die het lichaam wel kan opnemen.

Wanneer lactose niet goed wordt verteerd, kan het in de dikke darm terechtkomen, waar bacteriën het fermenteren en gas, waterstof en andere gassen produceren. Dit kan leiden tot vervelende symptomen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree.

Op welke leeftijd kan een lactose intolerantie bij een kind ontstaan?

Een lactose intolerantie kan op elke leeftijd ontstaan, maar het komt vooral voor bij oudere kinderen en volwassenen. Er zijn verschillende soorten lactose intolerantie. De meest voorkomende vorm is primaire lactose intolerantie, waarbij het lichaam – naarmate we ouder worden – steeds minder lactase produceert. Dit begint meestal vanaf het vijfde levensjaar en komt veel voor bij volwassenen.

Een andere vorm van lactose intolerantie is secundaire lactose intolerantie, waarbij de lactaseproductie afneemt als gevolg van een beschadiging van de darmwand, zoals bijvoorbeeld door een darminfectie, de ziekte van Crohn of coeliakie.

Ten slotte kan lactose intolerantie ook voorkomen bij baby’s die worden geboren met een aangeboren lactase-deficiëntie. Dit is een zeldzame aandoening waarbij het lichaam helemaal geen lactase produceert en de baby’s direct na de geboorte geen melk kunnen verdragen.

Hoe kun je testen of je kind een lactose intolerantie heeft?

Als je vermoedt dat je kind een lactose intolerantie heeft, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een arts. Er zijn verschillende tests beschikbaar om lactose intolerantie vast te stellen, zoals een waterstoftest of een lactose tolerantietest. Deze tests worden uitgevoerd onder begeleiding van een arts.

Wat zijn de symptomen van lactose intolerantie bij kinderen?

De symptomen van lactose intolerantie bij kinderen kunnen variëren. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Buikpijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Gasvorming
  • Diarree
  • Misselijkheid en/of overgeven.

Als je kind regelmatig last heeft van deze symptomen na het eten van melkproducten, kan het zijn dat hij of zij lactose intolerant is.

Tips over voeding als je kind een lactose intolerantie heeft

Als je kind lactose intolerant is, kan het nodig zijn om de voeding aan te passen. Hier vind je een aantal tips:

  • Geef je kind lactosevrije melk of andere lactosevrije zuivelproducten. Test het eerst goed, want in deze producten kan soms nog een beetje lactose zitten waar je kind last van kan hebben.
  • Er zijn ook lactasepillen en lactasetabletjes beschikbaar die de lactose in voeding afbreken. Overleg met een arts of diëtist voordat je deze supplementen gebruikt.
  • Kies voor alternatieven voor melk, zoals sojamelk, amandelmelk of rijstmelk. Dit is wat ik zelf vaak gebruik en dat bevalt mij prima.
  • Controleer de ingrediëntenlijst op voedingsmiddelen of er melk of melkbestanddelen in zitten. Lactose kan worden toegevoegd aan voedingsmiddelen waarvan je het niet verwacht, zoals brood, ontbijtgranen en sauzen.
  • Bereid zelf voedsel zonder lactose. Er zijn tal van recepten beschikbaar die lactosevrij zijn. Je kunt leuke recepten vinden op bijvoorbeeld Pinterest, Instagram en in Google.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle kinderen met een lactose intolerantie dezelfde mate van intolerantie hebben. Sommige kinderen kunnen kleine hoeveelheden lactose verdragen, terwijl anderen alle lactose moeten vermijden. Het is daarom belangrijk om de voeding van je kind te bespreken met een arts of diëtist.

Verschil tussen lactose intolerantie en koemelkallergie bij kinderen

Je hoort ook over koemelkallergie en wat is dat dan? Het is belangrijk om het verschil tussen lactose intolerantie en koemelkallergie te kennen. Bij een lactose intolerantie kunnen de darmen de suiker lactose niet goed verteren, terwijl bij een koemelkallergie het immuunsysteem reageert op eiwitten in koemelk.

Dus bij een lactose intolerantie zijn het de darmen die een rol spelen en bij een koemelkallergie het immuunsysteem. Bij een koemelkallergie kunnen de symptomen ook uitbreiden naar huidproblemen en ademhalingsproblemen (zoals luchtwegproblemen), variërend van milde tot ernstige reacties. Bij een lactose intolerantie zijn de symptomen meestal te vinden in de vorm van maag- en darmproblemen en niet zozeer bij huidproblemen of ademhalingsproblemen. Als je vermoedt dat je kind een koemelkallergie of lactose intolerantie heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts.

Oftewel…,

Als ouder is het belangrijk om alert te zijn op de symptomen van lactose intolerantie bij je kind. Als je vermoedt dat je kind lactose intolerant is, neem dan contact op met een arts. Door de voeding van je kind aan te passen en de lactose-inname te verminderen, kunnen de symptomen van lactose intolerantie worden verminderd en kan je kind weer lekker eten en drinken zonder vervelende lichamelijke klachten.

Dit blogartikel is geschreven door Muriel en haar blog heet Blij Lactosevrij. Toen zij in 2016 ontdekte dat zij een lactose intolerantie heeft, is zij er veel over gaan schrijven op haar blog. Ook heeft zij de cursus Blij Leven Met Een Lactose Intolerantie ontwikkeld. Hierin leer je van A-Z alles over hoe je goed kunt leven met een lactose intolerantie.

Dit is een gastblog

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Laat een reactie achter