Gastblog: hoe ga jij om met verdrietig nieuws van anderen?

door Linda

Hoe ga jij om met verdrietig nieuws van anderen? Trek jij een meelevend gezicht en blijft het daarbij? Stuur je gauw even een appje om er vanaf te zijn om je weer met het dagelijks leven bezig te houden? Of wil jij juist degene zijn die een luisterend oor biedt aan degene die het nodig heeft? Die even een lief kaartje schrijft, om te laten weten dat je gedachten bij die persoon zijn?

Vorig jaar werd ik verdrietig van de vele verhalen die mij bereikten. Zoveel vrouwen die, net als ik, worstelen met de hormoonstoornis PCOS. Zoveel verdriet om een onvervulde kinderwens (heb je als eens gezien hoeveel Instagram accounts er zijn in dit thema?), zware fertiliteitstrajecten en vele miskramen. Stilgeboren kindjes, eenzaamheid in het ouderschap, moeite en trauma in de zwangerschap en bevalling. Ik wilde er iets mee doen. En ik had geen idee wat. Ik wilde zo graag dat het open gegooid kon worden. Dat er zonder schaamte of terughoudendheid over zou worden gepraat. Met vrienden en vriendinnen, familie en bekenden. Zónder dat iemand vervelende opmerkingen zou maken, het gesprek zou afkappen. Want dat gebeurt veel. Mensen hebben moeite met luisteren naar zulke verdrietige verhalen. Het voelt zwaar en dat maakt oncomfortabel. Hoe pijnlijk voor degenen die juist zo worstelen!

De maatschappij is ook niet heel begripvol naar deze doelgroep. We worden verteld om maar weer door te gaan. Wanneer kom je weer werken? Je bent niet ziek toch, je hebt alleen een miskraam gehad. Dat is nu toch wel voorbij? Ziekenhuisbezoeken? Alweer? Heb je een abonnement? We hebben je nodig op kantoor zeg! Hoe opgejaagd en onbegrepen kun je je hierdoor voelen. Je krijgt de tijd niet om te rouwen, om op te krabbelen, om voor jezelf te zorgen.

Lief en Teer

Ik besloot dat ik met een webshop, precies gericht op deze doelgroep, misschien een verschil kon maken. Dus begon ik Lief en Teer. Zoals de naam: Een tere doelgroep, een teer onderwerp. Tere gevoelens. Daar mag en moet rekening mee gehouden worden. Waarom staan we niet wat vaker (en vooral wat lánger) stil bij een andermans leed? Waarom draaien we ons liever om en leiden we onszelf af van het verdriet wat een ander ervaart?

Door liefdevolle producten probeer ik het taboe te doorbreken. Om jou duidelijk te maken dat (als jij worstelt met verdriet) je aan jezelf mag denken. Maar ook dat jij juist zo belangrijk kunt zijn voor iemand anders in je omgeving, die aandacht nodig heeft. Een luisterend oor en een schouder om op te leunen of te huilen. Het kan als een hoge drempel voelen om contact te zoeken met zo iemand, want we weten niet goed wat men nodig heeft in zulke tijden. Ook daarop leg ik een focus bij Lief en Teer. Steek elkaar een hart onder de riem!

Samen staan we sterk, samen moeten we er doorheen. Daarom moeten we er juist voor elkaar zijn. Ook in de moeilijke tijden. Doe je mee?

Wil je nog meer persoonlijke verhalen lezen? Lees dan zeker nog even verder!

Verder lezen?

Laat een reactie achter