De Wereld van Eva: Eva Jinek over het moederschap

door Linda

Vanaf vandaag kun je de nieuwe documentaire De Wereld van Eva van Eva Jinek over het moederschap bekijken op Videoland. In haar docu bespreekt ze onderwerpen die allemaal komen kijken bij het moederschap anno 2022, maar waar maar weinig vrouwen het over hebben. Er zijn namelijk heel veel moeders die met moederschapsproblemen worstelen zoals lichamelijke klachten, schuldgevoelens en seksualiteit na de bevalling. Daar kan dus veel meer over gepraat worden. Dit wil Eva met deze documentaire voor elkaar krijgen.

De Wereld van Eva

In ‘De Wereld van Eva’ bespreekt Eva Jinek in drie afleveringen taboes rond het moederschap. Zo bespreekt ze de lichamelijke ongemakken die je over kunt houden na de bevalling, het schuldgevoel van werkende moeders en seks na de bevalling. Ze vertelt over haar eigen ervaringen rondom deze onderwerpen, en spreekt experts hierover. Daarnaast voert ze open gesprekken met verschillende bekende en onbekende moeders om zo het taboe en de schaamte te doorbreken.

De serie bestaat uit 3 afleveringen van ruim een half uur die alle 3 tegelijk online komen. Je kunt ze dus direct, net als ik, bingewatchen! In de eerste aflevering staat de bevalling centraal, in aflevering 2 het schuldgevoel van een werkende moeder en in aflevering 3 seksualiteit na de bevalling.

Wat vond ik van de documentaire De wereld van Eva?

In de verschillende afleveringen van deze documentaire zullen veel moeders dingen herkennen. Ik ben zelf inmiddels moeder van 2 kinderen, dus ik herkende ook veel in deze docu. In mijn bevallingsverhaal van Julia heb ik al besproken dat ik mijn zwangerschap als zwaar heb ervaren en niet zoals andere Instagram moeders de volgende dag alweer buiten kwam. In tegendeel, ik was het liefst de hele dag met mijn baby op onze slaapkamer en moest er niet aan denken om naar buiten te gaan. De bevalling van Guido eindigde in een keizersnede, waar ik, net als Eva, niet op was voorbereid. Dus in veel van onderwerpen die Eva in de documentaire aan de kaak stelt herken ik wel. Ook wat betreft het schuldgevoel dat ik 4 dagen in de week werk en het gevoel heb me daarvoor tegenover andere moeders te moeten verdedigen. Kortom de 3 afleveringen van De Wereld van Eva zijn informatief en zitten vol herkenning zitten voor iedere moeder, alleen we praten er niet over. En dat is precies waarom Eva deze docu heeft gemaakt, in de hoop dat we er makkelijker met elkaar over kunnen hebben.

Waar kun je de documentaire bekijken?

Benieuwd geworden? Je kunt De Wereld van Eva vanaf woensdag 25 mei 2022 zien bij Videoland. Goed om te weten: de eerste 2 weken kun je gratis kijken, daarna voor € 4,99 per maand.

Ga jij ook de documentaire bekijken? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Liefs,
Linda

Dit blog heb ik in samenwerking met Videoland geschreven. Dit doet niets af van mijn mening over de documentaire. Beeld is ook van Videoland.

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

4 comments

Tessa 30 mei 2022 - 12:45

Dit lijkt me een interessant docu om te zien. Op de opleiding verpleegkunde hebben we het nu over dit onderwerp

Reply
Frederique 29 mei 2022 - 17:14

Goed voor moeders om zulke docu’s te hebben. Herkenning is belangrijk. Voor mij persoonlijk niet echt my cup of tea dus ben ook niet van plan om het te kijken, ook al vind ik Eva een hele bijzondere vrouw.

Reply
Linda schrijft ' t op 27 mei 2022 - 18:57

Ja het moederschap gaat niet allemaal vanzelf. Misschien maakt de docu van Eva sommige onderwerpen meer bespreekbaar.

Reply
Cynthia 27 mei 2022 - 18:25

Ik heb de docu nog niet gezien, maar het lijkt me erg interessant. Mijn bevalling ging ook niet bepaald over rozen. En vaak wordt er niet over gesproken, waardoor er een ideaalbeeld ontstaat die niet realistisch is. Goed dat deze docu is gemaakt.

Reply

Laat een reactie achter