Amsterdamse Waterleidingduinen

door Linda

Net als Linda en haar gezin kom ik graag in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is absoluut mijn favoriete wandelgebied. Dus laat me jullie er wat meer over vertellen.

Over de Amsterdamse Waterleidingduinen

Je vindt de Amsterdamse Waterleidingduinen tussen Noordwijk en Zandvoort. Het is een gebied van 3.400 hectare. Hier wordt een groot gedeelte van het drinkwater voor de stad Amsterdam gewonnen. Maar het is vooral ook een prachtig natuurgebied met duinen, bos en diverse kanalen. Ik ben er nu al vaak geweest, maar het is iedere keer weer anders. Afgelopen winter was ik er toen er een dik pak sneeuw lag. Het leek wel een sprookje. Maar ook de enorme uitgestrektheid zorgt ervoor dat het nooit gaat vervelen.

Wandelen

Het gebied is bij uitstek geschikt om te wandelen. Je komt er namelijk geen fietsers of ander verkeer tegen (alleen misschien de boswachter of werklui per auto). Vanaf iedere ingang staan met gekleurde paaltjes een aantal wandelroutes, variërend in lengte van 3 tot 10 kilometer, aangegeven. Maar gewoon lekker op eigen gelegenheid rondlopen is ook heerlijk. In het hele gebied vind je verharde wandelpaden. Maar je mag hier ook van de paden af, dus je kunt rondstruinen waar je maar wilt. Je raakt dus niet snel uitgewandeld hier.

Hert in de Waterleidingduinen

Damherten en vossen spotten

Een mooie wandeling is op zich al reden genoeg voor een bezoek, maar de vele damherten zijn ook een ware attractie. Bij de laatste telling begin 2020 liepen er ruim 2.500. Dus je moet echt je best doen om ze niet tegen te komen. Vaak zie je ze al bij de parkeerplaats (ingang De Zilk), maar ze lopen overal in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik blijf het geweldig vinden om ze te spotten. Het zijn ook gewillige fotomodellen, want ze blijven vaak rustig staan terwijl je langs wandelt. Als je geluk hebt zijn er nog veel meer dieren te vinden. Zo zijn er op verschillende plekken vossen te zien. Afgelopen najaar lukte het me om er eentje te spotten. Zo gaaf! En ook vogels zitten er genoeg. Kortom, genoeg te zien.

Vos in de Waterleidingduinen

Kabouterbos

Alsof dat nog niet genoeg is vind je ook nog een geheim kabouterdorp. Dit is ooit ontstaan doordat iemand voor de grap een kabouter in het bos had achtergelaten. Andere mensen die dit zagen begonnen daar hun eigen kabouterbeeldjes aan toe te voegen. Nu staat er een heel bos vol. Vandalen vonden het nodig om in 2020 de boel te slopen. Maar gelukkig zijn de leuke mensen in de meerderheid, want inmiddels staat er weer een heel bos vol. Uitleggen waar je het precies vindt is lastig. Gebruik daarom Google Maps en start vanaf ingang De Zilk, daarvandaan is het ongeveer 1,2 kilometer.

Kabouterbos

Meer wandelinspiratie nodig?

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn dus absoluut een aanrader voor een mooie wandeling. Mijn volgende bezoekje staat in ieder geval al in de agenda. Zoek je nog meer wandelinspiratie? Neem dan eens een kijkje op mijn blog MirandaWandelt.nl. Daar deel ik nog meer mooie wandelgebieden en neem ik je mee op mijn wandelavonturen.

Nog wat praktische info

Toegang: Toegangskaartje is nodig vanaf 18 jaar, kosten: € 1,50, voor € 10,- heb je een jaarkaart. Kaartjes koop je in de automaat bij de hoofdingangen of online.
Bereikbaarheid: Er zijn vier hoofdingangen. Daar is parkeergelegenheid (parkeerkaart kost € 2,- voor een dag). Ook zijn alle ingangen met het OV goed bereikbaar.
Openingstijden: Van zonsopkomst tot zonsondergang.
Horeca: In de Amsterdamse Waterleidingduinen zelf zitten geen horecagelegenheden. Wel vind je horeca bij de ingangen Panneland, Oase en Zandvoortselaan. Bij ingang De Zilk is geen horeca.
Verder: Honden zijn niet toegestaan. Fietsen mag alleen met een speciale vergunning. Vanuit de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je ook makkelijk doorsteken naar het strand.
Meer informatie: op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Dit gastblog is geschreven door Miranda van MirandaWandelt.nl.

Verder lezen?

3 comments

Rosalyn 17 juni 2021 - 12:18

Leuk om hierover te lezen! Niet zo ver bij mij uit de buurt, ik moet er toch echt eens heen gaan.

Reply
Linda 17 juni 2021 - 13:16

Zou ik zeker doen Rosalyn! Het is zo mooi daar!

Reply
Roos 17 juni 2021 - 14:49

De Amsterdamse waterleidingduinen zijn echt top om te wandelen. Elke keer een andere ingang nemen en natuurlijk in bepaalde maanden de geweien zoeken van de herten😊

Reply

Laat een reactie achter