6 tips voor het kopen van de beste kinderschoenen

door Linda

Nu de dagen weer zonniger worden is het tijd om de sneakers en sandalen onder het stof vandaan te halen. Mijn kinderen zijn gek op sandalen, maar dragen gympen wanneer we op pad gaan of naar school. Omdat de voeten van de kinderen zo snel groeien, bekijk ik elk seizoen of de schoenen nog wel passen. Voor beiden moest ik op zoek naar nieuwe schoenen. De een voor nieuwe sandalen en de ander voor nieuwe sneakers (niet dat ik dat een straf vind om te doen trouwens, ik kan uren scrollen op mijn telefoon langs al die leuke modellen van tegenwoordig!). Maar waar moet je eigenlijk op letten wanneer je nieuwe kinderschoenen gaat kopen? Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je de juiste (en slimme!) keuze maakt.

1. Meet de voeten van je kind op

Wist je dat twee derde van de kinderen weleens op te kleine schoenen loopt? Dit kan zorgen voor allerlei problemen. Daarom is het heel belangrijk dat je kind schoenen in de juiste schoenmaat aan heeft (regelmatig even checken!). Het opmeten van de voetjes kan met name bij kleine kinderen een uitdaging zijn, maar verder is het opmeten van de juiste schoenmaat heel simpel. Je hebt hiervoor een pen en papier nodig die je op de grond legt. Laat je kind rechtop en met blote voeten op het vel papier staan. Teken nu met een pen de omtrek van allebei de voeten. Meet met een rolmaat de voeten op, van de grote teen tot en met de hiel. Tel hier 1 centimeter bij op. Hiermee kun je de juiste schoenmaat kiezen. Houd er wel rekening mee dat de maat van het ene merk schoenen kan verschillen van de maat van een ander merk. Je kunt daarom altijd de schoen het beste eerst laten passen door je kind voordat je ze koopt. Als de schoenen te groot zijn, kunnen de voeten van je kind gaan schuiven en als ze te klein zijn, kunnen ze pijnlijk worden.

2. Let op de pasvorm

Zorg bij het kopen van kinderschoenen ervoor dat de schoenen die je hebt gekozen, goed passen en niet te strak zitten. Als de schoenen te strak zitten, kunnen de voeten van je kind gaan zweten en kunnen er blaren ontstaan. Aan de andere kant moeten ze ruim genoeg zijn voor de ontwikkeling van de voet in de lengte en breedte. Maar ze mogen ook niet te los zitten, anders kunnen de voeten gaan schuiven en kan je kind struikelen.

3. Koop schoenen die passen bij de leeftijd van je kind

Kleine kinderen zoals peuters en kleuters hebben elk andere behoeften als het gaat om schoenen. Waar peuters vaker flexibele schoenen nodig hebben die gemakkelijk buigen en bewegen met hun voeten (belangrijk voor het goed kunnen afwikkelen van de voet, maar ook voor de groei en ontwikkeling), hebben kleuters schoenen nodig die wat steviger zijn, omdat ze meer rennen en spelen dan peuters. Ook kun je het beste afwisselend 2 paar schoenen laten dragen. Een schoen heeft namelijk minstens een etmaal nodig om zijn vocht kwijt te raken.

5. Kies de juiste schoen voor de activiteit

Rent of speelt je kind veel, dan heeft hij of zij stevigere schoenen nodig die bescherming bieden dan wanneer je kind voornamelijk binnen speelt. Dan zijn lichtgewicht en flexibele schoenen beter geschikt. Goedkope kinderschoenen die weinig steun bieden zijn niet per se slechter voor de ontwikkeling van de voeten van je kind, maar stevige schoenen zijn in bepaalde situaties wel handiger. Bijvoorbeeld als je kindje begint te lopen en dit ook op straat doet. Stevigere schoenen beschermen de voeten dan tegen scherpe voorwerpen of randen, maar ook tegen het stoten van de voeten.

6. Laat je kind meebeslissen

Laat je kinderen meebeslissen over welke schoenen ze willen dragen. Op deze manier zullen ze meer geneigd zijn om ze te dragen en minder geneigd zijn om ze uit te trekken of te verliezen. Dit heb ik namelijk ook met Guido gehad. Hij had toen weerstand tegen alles wat nieuw was en wilde dus ook niet zijn nieuwe schoenen aan. Zonde wanneer je dus net nieuwe schoenen hebt gekocht. Daarom gaan wij nu altijd samen nieuwe schoenen kopen.

Onze favoriete kinderschoenen

Voor het voorjaar en de zomer vinden onze kinderen het fijn om op Teva sandalen te lopen en voor het buitenspelen hebben ze vaak Shoesme kinderschoenen aan. Zo zijn hun voeten tijdens het klimmen en kleuteren in de speeltuin toch goed beschermd. In de herfst en winter slapen ze het liefst met hun laarzen aan, want alleen met laarzen aan mogen ze van ons in de plassen stampen 🙂 Wil je duurzame kinderschoenen, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de sneakers van het merk Go Banana’s. Deze zijn gemaakt van recyclebare materialen.

Met deze tips in gedachten kun je nu met vertrouwen kinderschoenen kopen voor je peuter of kleuter in het voorjaar en ze klaarmaken voor alle mooie avonturen die komen gaan! Heb jij nog een goede tip voor het kopen van nieuwe schoenen voor je kind? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Liefs,
Linda

Lees ook:

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Laat een reactie achter