10x de leukste prentenboeken van 2022 + winactie

door Linda

Van 26 januari tot en met 5 februari 2022 zijn het weer De Nationale Voorleesdagen! Hét moment om met kleine kinderen weer de boeken in te duiken. Want wat is er mooier dan je te verliezen in een mooi verhaal of prentenboek? Daarnaast is voorlezen voor peuters en kleuters ontzettend belangrijk om hun woordenschat te vergroten. Tijdens De Nationale Voorleesdagen staat ook altijd één prentenboek in de schijnwerpers. Dit jaar is dat het kinderboek ‘Maar eerst ving ik een monster’ van Tjibbe Veldkamp. Maar er zijn nog veel meer mooie en leuke prentenboeken voor kinderen natuurlijk. In dit blog vind je de 10 leukste prentenboeken van 2022, samengesteld door Bruna, en je kunt ook één boek uit deze top 10 winnen!

Voorlezen aan de kinderen
Gezellig samen lezen

Het grootste boekenfeest voor kinderen

De Nationale Voorleesdagen worden elk jaar georganiseerd door Stichting CPNB. Het doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen van jonge kinderen die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. Met De Nationale Voorleesdagen wil men de voordelen van het (voor)lezen benadrukken, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Het is het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar!

Prentenboek van het jaar 2022: Maar eerst ving ik een monster

Prentenboek van het jaar 2022

Prentenboek van het jaar 2022 is ‘Maar eerst ving ik een monster’, van de schrijver Tjibbe Veldkamp. geworden ‘Coco kan het!’, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen. Dit prentenboek staat tijdens De Nationale Voorleesdagen centraal.

Het Prentenboek van het Jaar 2022 verschijnt ook in een speciale mini-editie. Deze mini-editie is vanaf 26 januari verkrijgbaar bij onder andere Bruna voor € 5,25.

Waar gaat het boek over?
Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort… en dan begint het. Dit prentenboek is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.

Meer leestips

Tijdens de Nationale Voorleesdagen zijn er natuurlijk nog veel meer leuke prentenboeken waar je uit kunt voorlezen! In de top 10 staan naast ‘Maar eerst ving ik een monster’ nog 9 andere top prentenboeken, namelijk:

  1. De ridder zonder billen
  2. Daar ben je
  3. Muk
  4. De koffer
  5. Heertje en Meneertje
  6. Hey baby, kijk!
  7. Het eiland van Olifant
  8. Vos gaat een stukje rijden
  9. Duizend-en-één paarse djellaba’s
De ridder zonder billen
De ridder zonder billen

Onze favoriet: De Ridder Zonder Billen

Toevallig had ik Guido voor Sinterklaas al De ridder zonder billen gegeven. Niet wetende dat het in de prentenboek top 10 van 2022 zou staan. Sinds hij hem uitgepakt heeft, is hij er helemaal gek van en mag ik hem elke avond (met plezier) voorlezen. De tekst rijmt en hij kan nu zelf de zinnen afmaken. Het is gewoon een prachtig én grappig prentenboek. Ook aan Julia heb ik hem voorgelezen. Zij is nu 5 jaar en lach dubbel van het lachen om de ridder die nieuwe billen gaat kopen in de billenwinkel. Echt een aanrader dus als je op zoek bent naar een leuk kinderboek om cadeau te geven of om voor je eigen kinderen om voor te lezen.

Binnenkant De ridder zonder billen

Winnen!

Ben je benieuwd geworden naar De ridder zonder billen? Dan heb ik goed nieuws! Ik mag namelijk één van mijn volgers heel blij gaan maken met dit prentenboek. Om kans te maken op het boek laat je onder dit blog een leuke reactie achter aan wie je hem zou willen geven. Moet lukken, toch? De winnaar maak ik donderdag 27 januari bekend bij de winnende reactie.

Heb je nog een tip welk prentenboek nog mist in de top 10? Laat het me weten in een reactie onder dit blog! En wil je nog meer over kinderboeken lezen, dan kun je nog even verder lezen op mijn blog.

Liefs,
Linda

Dit blog is een samenwerking

Verder lezen?

10 comments

Jolanda 27 januari 2022 - 16:17

Wat leuk! onze zoon heeft m vorig jaar op het kdv gelezen en heeft het er nog steeds over nu hij kleuter is. Ik zou het hem graag als cadeau geven zodat we het thuis ook kunnen lezen 🙂

Reply
Nicole Orriëns 27 januari 2022 - 09:21

Wat een prachtige prentenboeken zijn dat allemaal! Het lijkt me heerlijk als je het talent hebt om zulke boeken te maken.

Reply
Galinka van Bokhorst 26 januari 2022 - 17:11

Dit leuke verhaal van de ridder zonder billen lees ik graag voor aan mijn voorleeskindjes. Wat een pret zullen we hiermee hebben. Ook zal ik het met veel plezier voorlezen aan de kindjes waar ik mee ga werken om zo op een leuke manier aan hun taalontwikkeling te werken. Want ja voorlezen is heel goed daarvoor.

Reply
Lana 26 januari 2022 - 10:51

Ik loot heel graag mee voor mijn dochter die gisteren 2 is geworden. Ze is gék op boekjes lezen en de leukste boeken van de afgelopen jaren worden hier super vaak gelezen. Gisteren nog de tijger uit 2019, want die was jarig net als Emily! Deze ridder gaat ze ook super leuk vinden. Toen ze de kaft van het boek zag was haar eerste reactie: “hapje billen!” Hihi. Ook ik ben benieuwd naar het verhaal achter dat hapje!

Reply
Linda 28 januari 2022 - 13:11

Bedankt voor je leuke reactie Lana! Gefeliciteerd nog met je dochter. Ik stuur je dit weekend even een mailtje want je mag Emily gaan verrassen met De ridder zonder billen! Heel veel voorlees plezier!!

Reply
Lana 30 januari 2022 - 15:03

De melding dat je hier gereageerd had stond in mijn spam, dus ik ben heel blij dat je ook nog gemaild hebt. We kijken uit naar het boek, dankjewel! En nog bedankt voor de felicitaties. Ze gaat heel blij zijn met dit extra cadeautje.

Reply
Elena 25 januari 2022 - 15:13

Wat een leuke prentenboeken! M’n dochter houdt er zo fijn. Ze kan er geen genoeg van krijgen haha

Reply
Linda schrijft 't op 25 januari 2022 - 14:55

Ik vind het voorlezen zelf ook leuk om te doen. Meestal geef ik elk typetje een ander stemmetje.

Reply
Fallon 25 januari 2022 - 12:43

Als kind vond ik dit zo enorm leuk! En dat ga ik later zeker meegeven aan mijn kinderen.

Reply
Claire 25 januari 2022 - 11:25

Zo leuk hé! Wij verheugen ons het hele jaar op de Nationale Voorleesdagen. Ik vind de top 10 qua prentenboeken dit jaar ook echt super leuk!

Reply

Laat een reactie achter