Wandelen in Nationaal Park De Meinweg

door Linda

Tijdens onze vakanties wandelen we graag dus ook toen we op vakantie waren, op het Landal vakantiepark Aerwinkel in Posterholt, Limburg. In de buurt van Posterholt ligt het Nationaal Park De Meinweg. Dus daar moesten we heen! In dit blog lees je meer over dit mooie natuurgebied en de wandelroutes.

Over Nationaal Park De Meinweg

Je vindt het Nationaal Park De Meinweg ten oosten van Roermond. Het is een gebied van 1.800 hectare. De Meinweg wordt vooral bezocht om te wandelen en wordt voor 60% bezocht door mensen uit de nabije omgeving. Kenmerkend voor De Meinweg is het terrassenlandschap, met een drietal steile overgangen tussen de verschillende terrassen. Dwars op de terrassen zijn twee beekdalen ontstaan: de Boschbeek en de Roode Beek.

Brand in De Meinweg

In 2020 was er een grote brand dat zo’n 200 hectare bos en heide verwoeste. Staatsbosbeheer is nu samen met de gemeente Roerdalen bezig met het herstellen van deze bossen en heide, wat enkele jaren zal gaan duren. Je kunt het aan de bomen in de bossen goed zien dat er een brand geweest is. Sommige bomen zijn helemaal zwart geblakerd. In het park staan ook informatieborden over de brand en hoe het landschap zich nu aan het herstellen is.

Wandelroutes

Ga je wandelen in het Nationaal Park De Meinweg, dan zul je verschillende mooie landschappen zien. Er zijn bossen, vennen, beekdalen en heide. De mooiste wandelroute die wij gedaan hebben in Nationaal Park De Meinweg was door het bos, langs een mooi uitkijkpunt en door de heide. We hebben 3 wandelingen gemaakt in het park. Telkens zo rond de 8 kilometer en dat bracht ons elke keer door verschillende landschappen.

Wil je je hond meenemen tijdens een wandeling? Dat kan, honden mogen aangelijnd mee. We hebben aardig wat mensen gezien die met hun honden door dit mooie Park liepen.

Fiets- en ruiterpaden

Naast wandelen kun je De Meinweg ook te paard verkennen. Er zijn diverse ruiterpaden en menpaden waar je kunt rijden en kunt genieten van de natuur. Wij zijn tijdens onze wandelingen ook een aantal ruiters én een paard en wagen tegen gekomen. En neem je je fiets mee naar het park, dan kun je heerlijk fietsen op de stille fietspaden. Het is er lekker rustig!

Herten, zwijnen en andere dieren

In het Nationaal Park kun je zwijnen en reeën vinden. Wij zagen tijdens onze wandelingen heel vaak sporen van omgewoelde grond door de zwijnen, we hebben ze ook gehoord in het bos, maar nooit gezien. We hebben wel een hert gezien, wat ook erg mooi was. Verder kun je in het bos heel veel libellen (De Meinweg is een van de soortrijkste gebieden van Nederland) en vlinders voorbij zien vliegen. Symbool van het park is de adder. Binnen Limburg is De Meinweg het enige gebied waar de adder nog voorkomt. In de jaren 70 leefden er nog 1200. Daarmee was het een van de beste addergebieden van Nederland. Wij hebben zelf (gelukkig) geen slangen gezien, maar die kans was ook wel heel erg klein.

Klimbos en kabouterpad

Bij het infopunt Meinweg 2 vind je een speel- en klimbos met een kabouterpad. Eens per maand op woensdag is er een meinwegkids-rangerprogramma, voor de kinderen van 7 tot 12 jaar. Samen met de gids ga je dan op pad om meer over de natuur te weten te komen. Super leuk!

Ben je in Limburg en op zoek naar een mooi natuurgebied om te gaan wandelen, ga dan zeker eens naar Nationaal Park De Meinweg! Wij hebben er genoten van alle flora en fauna. Een echte aanrader dus!

Kende jij dit mooie park al? Laat het me weten in een reactie onder dit blog! Vind ik leuk!

Liefs,
Linda

Verder lezen?

3 comments

Fallom 16 augustus 2021 - 18:43

Ik kom nu steeds meer achter prachtige plekken in ons mooie Nederland. Wandelen vind ik sowieso heerlijk en mooie natuur is niet te missen!

Reply
Rosalyn 16 augustus 2021 - 11:38

Wat een mooi park lijkt me dat! Jammer dat het zo ver weg is. Ik ben daar in de buurt ook wel eens op vakantie geweest, maar wist niet dat dit er was. Niet zo gek ook, als je leest dat er bijna alleen locals komen. Handige info!

Reply
Lindaschrijfthetop 16 augustus 2021 - 11:21

Wat een leuke tips voor een weekendje weg of vakantie in eigen land. Ik wandel graag dus ik ga de tip om mijn lijstje zetten.

Reply

Laat een reactie achter