Sint Maarten: deze lampions maak je makkelijk zelf

door Linda

De dagen worden weer korter, dat betekent ook dat de 11e van november weer in zicht is, dan is het weer Sint Maarten! Leuk voor kinderen om langs de deuren te gaan, liedjes te zingen en snoep op te halen. Het is traditie om dit te doen met een zelfgemaakte lampion. Maar wat vieren we nu eigenlijk met Sint Maarten? En hoe knutsel je snel een eenvoudige, maar super leuke lampion samen met je kind? In dit blog deel ik een aantal leuke ideeën met je.

Wat vier je met Sint Maarten?

Sint Maarten wordt op 11 november niet alleen in Nederland gevierd. Ook in delen van België, Noord-Frankrijk, sommige Duitstalige gebieden, Portugal en Hongarije wordt dit feest gevierd. Maar wat vieren we nu eigenlijk met Sint Maarten? 11 november is de naamdag van Martinus van Tours (ookwel Sint-Martinus, Sinte-Marten, Sinter Merte of Sinte-Mette). Sint Maarten werd bekend doordat hij als soldaat de helft van zijn mantel gaf aan een arme bedelaar en na een droom koos om verder te leven als een christen. De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek. Bij ons gaan de kinderen met een (zelfgemaakte) lantaarn langs de deuren om te zingen en snoepjes op te halen.

Ga je tijdens Sint Maarten ook met je kinderen langs de deuren? Dan kun je vast wel een van de onderstaande ideeën voor zelf gemaakte lampionnen gebruiken. Erg leuk om samen met je kind te knutselen!

Lampion van een melkpak

Lampion van een melkpak
Huisjes lampion van een melkpak

Heb je een melkpak in huis? Dan kun je daar veel verschillende kanten mee op. Je kunt er dit leuke huisjes lampionnetje van knutselen.

Je maakt deze lampion met:
– Een leeg melkpak
– Verschillende kleuren knutselpapier
– Vloeipapier
– Touwtje of ijzerdraadje
– Lijm
– Schaar
– Pen / potlood
– Lampionstok met lampje / een ledlampje

Aan de slag!
Beplak het melkpak met een mooi kleurtje knutselpapier. Teken daarna af waar je de ramen en deuren zou willen hebben. Knip de ramen uit en plak nu het vloeipapier er achter. Versier het huisje met papier, stickers of foam stickers. Maak bovenaan het pak melk een ijzerdraadje of touwtje zodat je hem daaraan aan de stok kunt hangen. Hang het lampje in het melkpak door het gat waar oorspronkelijk de melk uit kwam. Mocht je te weinig licht zien, dan kun je nog een deur in het huisje maken en er een extra ledkaarsje bijvoorbeeld in schuiven op de bodem van het melkpak.

Dino lampion

Lampion dino
Dino lampion

Is jouw kind fan van dino’s? Dan is deze lampion echt wat voor hem of haar.

Wat heb je nodig voor deze dino lampion:
– 2 kartonnen wegwerpbordjes
– Groen vloeipapier
– Gekleurd papier
– Schaar
– Lijm
– Touwtje

Hoe maak je deze dino lampion?
Knip van de twee groene wegwerpbordjes een lijfje en plak daarachter groen vloeipapier. Knip nu uit gewoon groen papier een kop en een staart en lijm die vast. De stekels knip je ook uit gewoon papier en dan gelijk vastplakken. Verbind de borden met elkaar door er een strook groen papier tussen te plakken aan de onderkant en aan de zijkanten. Maak aan de bovenkant twee gaatjes er in zodat daar het touwtje door heen kan om je dino aan je lampion vast te maken.

Flamingo lampion

Mooie roze flamingo lampion

Krijgt je kind geen genoeg van mooie roze flamingo’s? Ga dan voor deze leuke flamingo lampion!

Wat heb je nodig om deze lampion te maken?
– 2 wegwerpbordjes
– Vloeipapier
– Gekleurd papier
– Veren
– 2 roze pijpenragers

Knutselen maar!
De romp van de flamingo zijn 2 wegwerpbordjes die je kind roze kan verven. Hier haal je het midden uit en plak je het roze vloeipapier achter. Knip nu uit het vel roze papier een strook en lijm die om de bordjes heen zodat je een echte romp krijgt en de bordjes vast zitten. De kop van de flamingo kun je er nu op plakken van stevig papier. En steek in de onderkant van je lampion 2 roze pijpenragers als poten. Plak tot slot nog wat roze veertjes op de rand van de bordjes als finishing touch. Klaar!

Welke van deze lantaarns ga jij samen met je kind maken? Of ben je van plan om een hele andere te maken? Ik ben benieuwd! Laat het me weten in een reactie onder dit blog. Vind ik leuk!

Wil je nog meer leuke dingen knutselen? Kijk dan nog even hier.

Liefs,
Linda

Verder lezen?

1 comments

Astrid 23 december 2021 - 17:20

Hoi Linda, als ik ooit met mijn handen in het haar zit. Vanwege lampionennenstress lees ik je artikel nog een keertje. Ik vindt die Dino echt zo cool voor mijn zus, ze heeft een jongetje van bijna 4. Die flamingo vindt ik erg leuk voor Cilla!! Super bedankt weer!!🤩🤩💖

Reply

Laat een reactie achter