Zoektocht: naar welke basisschool gaat Julia?

door Linda

Julia wordt binnenkort 4! Dus onze zoektocht naar een passende basisschool is begonnen. Nu hebben we een kleinschalige basisschool hier heel dichtbij zitten, dus het lag voor de hand dat we daar als eerste met haar gingen kijken.

Naar de basisschool

Beetje laat..

Als ik met andere moeders met kinderen van dezelfde leeftijd als Julia over het zoeken en inschrijven voor een basisschool praat, merk ik dat ik een beetje aan de late kant ben met het zoeken. Bij de één zijn de wachtlijsten zo lang dat je zowat voordat je zwanger bent, je eventuele kindje al in zou moeten schrijven omdat er anders al geen meer plek is. De ander heeft haar kindje met een jaar of 2 ingeschreven, en gelukkig zijn er ook nog moeders net als ik die ook nog op zoek zijn.

De basisschool die het dichtst bij ons in de buurt is zijn we dus als eerst geweest. Julia zei al elke keer als we er langs reden of wandelden: “Kijk mam, dat is mijn school!”. Dus het lag voor de hand dat we deze school als eerst gingen bekijken.

Voorbereiding gesprek

Ik heb expres niet gegoogled naar handige vragen om te stellen bij zo’n schoolbezoek. Het belangrijkste vinden wij dat Julia zich thuis voelt op de school. Dat het gevoel goed is. Het was net voor kerst dat we de school bezochten waren voor een gesprek, de lokalen waren mooi versierd en we werden ontvangen door een docente van groep 8. Zij heeft ons helemaal meegenomen in de methode die zij hanteren, we hebben lesboeken gezien (Julia mocht hier ook al in bladeren), en hebben de praktische zaken besproken zoals hoe de lunch geregeld is en wat de schooltijden zijn. Julia en Guido hadden ondertussen een mooie ballon gevonden en waren daar samen heel zoet mee.

Uitgebreide rondleiding

Na het gesprek hebben we een rondje langs de lokalen gelopen en mocht Julia in de lokalen bij de kinderen kijken. Alle groepen en juffen hebben we gezien. Heel fijn, zo weet Julia ook waar ze aan toe is. Het lokaal van groep 1 hebben we uitvoerig bekeken, de kinderen waren er even niet, maar ook hier kon Julia even voelen waar ze eventueel terecht zou komen. Even later kwamen we ook de juf van groep 1 tegen, dus die kon Julia ook direct ontmoeten. Fijn om alvast een gezicht te zien van degene die je kind op gaat vangen in deze spannende tijd.

Ze heeft er zin in!

Ik merk wel dat Julia heel graag naar school wil. Ze is hard aan het leren met tellen en haar taalvaardigheid gaat ook steeds meer vooruit. Kleuren lukt al binnen de lijntjes, knutselen vind ze geweldig en slaapjes tussen de middag begint ze over te slaan (is voor mama soms wel jammer 😉 ). Onze kleine meid wordt groot!

Julia tekent

Wel vergelijken

We gaan binnenkort nog 1 school bekijken. Ik vind het wel belangrijk dat Julia ook andere scholen kan bekijken om te kijken waar ze zich het prettigst voelt. Ook al denk ik dat we wel uit gaan komen bij de basisschool hier om de hoek. Snel maar even een afspraak maken…!

Heb je zelf al een geschikte basisschool gevonden? Waar lette jij op? Misschien lette je wel op de locatie? De sfeer die je in de school voelde, juist chaotisch of juist heel rustig? Ook is de klas natuurlijk belangrijk. Je kind moet zich wel kunnen concentreren en fijn voelen in een klas.

Deel vooral je tips hieronder in de reacties! Ik ben benieuwd hoe jouw zoektocht verlopen is!

Liefs,
Linda

Verder lezen?

Laat een reactie achter