Waarom het lijkt dat iedereen ineens hoogsensitief is

door Linda

Veel van ons zitten op social media, scrollen door de tijdlijn heen. Je zal vast weleens in je tijdlijn iets hebben gezien over hoogsensitiviteit. Misschien wel op facebook bij een groot magazine of op instagram. Heb jij dan weleens reacties gelezen over dat hoogsensitiviteit een modewoord is, of dat iedereen ineens hoogsensitief (HSP) is? Ben jij benieuwd wat hoogsensitiviteit is? Mag ik jullie dan meenemen en een klein kijkje in onze keuken mogen geven in het leven van een hoogsensitief gezin?

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een aangeboren karaktereigenschap. Het is geen stoornis, dus er is geen lijstje met symptomen voor een diagnose. Toch is er een hele lijst van eigenschappen die je kan hebben als hoogsensitief persoon. Enkele eigenschappen zijn:

– Jezelf ‘anders’ voelen
– Niet tegen oneerlijkheid kunnen
– Dingen gewoon ‘weten’
– Gevoelig voor fel licht
– Last hebben van harde geluiden
– Heftiger reageren op kleding die niet lekker zit
– Gevoelig voor sfeer
– Andere vinden je verlegen, terwijl je dit niet bent
– Niet tegen verrassingen kunnen
– Geen nee durven zeggen
– Met tegenzin naar drukke plekken gaan
– Beelddenken
– Emoties intens ervaren
– Behoefte aan harmonie

In 1996 beschreef de Amerikaanse psychotherapeute hoogsensitiviteit als een van de eerste. Er wordt nog veel onderzoeken gedaan naar hoogsensitiviteit en wat er nog meer bij hoort. Ongeveer 15-20% van de bevolking is hoogsensitief. Veel mensen weten nog niet van het bestaan of beginnen nu pas aan hun ontdekkingstocht op het gebied van hoogsensitiviteit.

Hoogsensitieve mensen ervaren prikkels intenser en verwerken ze diepgaand. Ze hebben meer behoefte aan rust. Ze merken ook vaak dat bijvoorbeeld situaties langer blijven hangen. Ze niet altijd een gevat antwoord paraat hebben. Ze zijn daardoor snel overdonderd. Overprikkeling, maar ook onderprikkeling liggen op de loer en geven in het dagelijkse leven uitdagingen.

Hoe kwam ik erachter?

Al jaren was ik veel moe, kreeg ik vaak de reactie dat ik zo verlegen was. Dat ik snel huilde als kind. Maar in mijn basisschooljaren was er niet zo veel bekend over hoogsensitiviteit. Later kwam aan het licht dat ik een schildklierafwijking heb. Eenmaal goed ingesteld zouden de vermoeidheidsklachten over moeten gaan, maar ik bleef vaak moe. Had na een weekend weg met een grote groep, altijd een kater gevoel (ondanks amper tot geen alcohol gedronken). Achteraf gezien had ik gewoon hersteltijd nodig van alle prikkels. Het was december 2014 toen ik voor het eerst op google zocht naar gevoelige baby. Onze dochter was toen een kleine 5 maanden oud.

Ik voelde me zo stom dat ik dat zocht. Zo af en toe zocht ik het nog weleens want na een dag opvang was ze altijd van slag. Ik zocht het in die tijd nog een paar keer op, maar ze was nog zo jong, waarom zocht ik dit op. Het was tijdens mijn zwangerschapsverlof in 2016 toen ik door een vriendin werd geattendeerd op hoogsensitiviteit. Ik deed nogmaals de test voor onze, toen 21 maanden oude dochter. Het was wel duidelijk dat ze hoogsensitief is. Alleen niet ons meisje, voor mij vielen ook alle puzzelstukjes in elkaar.

Hoe krijg je hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit krijg je niet, daar wordt je mee geboren. Daarnaast is het ook nog erfelijk. Is een van je kinderen hoogsensitief? Dan is een van de ouders het ook. Het is een karaktereigenschap en daardoor kan er geen diagnose worden gesteld. Wel kan je veelal online een test doen, waarmee je kan beoordelen of je hoogsensitief bent. Daarnaast zijn niet alle hoogsensitieve mensen introvert. Je kan ook hoogsensitief en extrovert zijn. En ook op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen (sensation seeker). En daardoor dus snel verveeld zijn.

Alle vijf hoogsensitief?

Ons gezin bestaat uit vijf personen. We zijn er inmiddels achter dat we alle vijf hoogsensitief zijn. Omdat iedere hoogsensitieve persoon anders is, is dat bij ons ook echt het geval. Waardoor we ook elkaar kunnen laten overprikkelen. Het kan soms best even heftig zijn hier in huis. Een van de kinderen gaat heel schel gillen bij overprikkeling. Maar harde geluiden is voor een ander een trigger om te overprikkelen. De een is introvert, de ander extravert. Maar doordat we allemaal anders reageren op prikkels maakt het ons ook uniek. Begrijpen we elkaar vaak. Net als de meeste andere gezinnen gaan we op vakantie en dagjes uit. We beleven het alleen net even anders, namelijk intenser.

Hoe doen wij dat?

Met al die hoogsensitieve mensen in huis is plannen wel echt belangrijk. Vooral het plannen van rustmomenten. Als het doordeweeks een drukke week is geweest trappen we in het weekend op de rem. Maar ook met afspraken hou ik rekening met de ‘drukte’ van de week. De kinderen weten inmiddels dat ze 1x in de week een speelafspraak mogen hebben. En echt ik voel me echt weleens schuldig dat ik bij de kinderen op de rem moet trappen. Toch is het belangrijk om het te doen. Ze leren op die manier goed voor zichzelf te zorgen. Op de rem te trappen als het nodig is. Dat rustig aan doen oké is. Daarbij levert die rust ook gezelligheid in huis op. Dat vinden wij ook gewoon heel belangrijk.

Hoe we dat voor onszelf doen als volwassenen? Om bij te komen na een lange werkdag of een dag thuis met de kinderen? We doen iets waar we blij van worden. Want alles wat je energie geeft en waar je blij van wordt, zorgt ervoor dat je kan ontprikkelen. Dat is bij iedereen wat anders.

IngeBeleeft

Wie is Inge?

Ik ben Inge, 37 jaar jong, getrouwd en moeder van 3 kinderen in de leeftijd van 7, 5 en bijna 3. Naast mijn gezin werk ik 24 uur per week bij een verzekeraar. Sinds augustus 2018 ben ik gaan bloggen op mijn eigen platform Inge Beleeft. Een plek waar ik mijn ervaring deel over hoogsensitiviteit. Niet als professional, maar vanuit eigen ervaring. Want dat is wat ik namelijk heel erg miste in de online wereld, ervaringsverhalen. Mijn blog is dan ook echt mijn grootste passie. Ook vind ik het heerlijk om te wandelen, sport ik graag, ga ik graag leuke dingen ondernemen. Plannen is mijn tweede naam en ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn.

Je kunt Inge hier volgen op Instagram en op Facebook. Bedankt voor jouw boeiende verhaal Inge!

Verder lezen?

1 comments

Astrid 24 november 2021 - 00:02

Hoi Linda,
Ja ik herken het wel, maar of ik ook hoogsensitief weet ik niet.
Ik zal de test eens doen..
Ik eet wel dat ik sport nodig heb om te ontladen/opladen en graag wandel met de hond om even uit huis te zijn om die heerlijke wind/druppels/zon te voelen. Ben gek op de natuur. Kanoën is natuurlijk mijn passie dat is voor mij echt net koffie. Ja ik hou ook zeker van koffie.
Verslavend!
Maar ik vindt het heerlijk hoe je schrijft,
Ik ga meer van je lezen.💖

Reply

Laat een reactie achter