Pannenkoeken: we krijgen er geen genoeg van!

door Linda

Pannenkoeken, je kunt er zoveel mee variëren dat wij er geen genoeg van kunnen krijgen. En wist je dat er zelfs een heuse Pannenkoekendag bestaat? Tijdens de Nationale Pannenkoekendag bakken kinderen op scholen pannenkoeken voor ouderen. In dit blog lees je meer over deze speciale dag en deel ik het pannenkoeken basis recept plus wat ideeën voor lekkere variaties. Ook kun je lezen wat onze favoriete pannenkoeken zijn.

Nationale Pannenkoekendag

Nationale Pannenkoekdag wordt elk jaar gevierd op een vrijdag in maart. Volgend jaar is Nationale Pannenkoekdag dus op vrijdag 17 maart 2023. Het werd voor het eerst georganiseerd in 2007 met zo’n 60 deelnemende scholen, waarbij kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen. Inmiddels is Nationale Pannenkoekdag uitgegroeid tot een landelijke happening waaraan jaarlijks veel scholen meedoen! Heel veel ouderen worden op deze dag door de leerlingen verwend met zelfgebakken pannenkoeken. En elk jaar doen er weer meer scholen mee. Mooi initiatief toch?

Pannenkoeken basisrecept

Het pannenkoeken basisrecept voor 8 pannenkoeken bestaat uit de volgende ingrediënten:

300 gram tarwebloem
1 theelepel zout
2 middelgrote eieren
500 milliliter halfvolle melk
30 gram ongezouten roomboter

Begin eerst met het zeven van de bloem met het zout in een grote beslagkom. Nu kun je de eieren erbij doen en de helft van de melk (250 milliliter). Klop dit met de garde tot je een glad beslag hebt. Nu kan de rest van de melk er bij en dit meng je er weer goed door met de garde. Dek de beslagkom af met vershoudfolie en zet het voor 30 minuten weg. Pak nu de pannenkoekenpan er bij en verhit hier een klontje boter in. Zorg dat de pan goed heet is voordat je met een soeplepel het beslag in de pan giet. Hiermee voorkom je dat de eerste pannenkoek mislukt en breekt. Draai de pan rond zodat de hele bodem van de pan bedekt is met beslag.

Bak de pannenkoek zo’n 2 minuten tot de bovenkant droog is en de onderkant goudbruin (dit kun je checken door even een tipje van de pannenkoek op te lichten). Draai de pannenkoek om en bak nog even tot de onderkant ook goudbruin is. Nu kun je de eerste pannenkoek of opeten of bewaren op een warm bord en afdekken met een omgekeerd bord of deksel.

Gezonde pannenkoeken

Je kunt met het beleg van je pannenkoeken alle kanten op. Zo kun je je pannenkoeken eten met fruit zoals blauwe bessen, aardbeien of banaan. Maar ook met een aanpassing in de ingrediënten kun je pannenkoeken wat gezonder maken. Vervang het bloem bijvoorbeeld door volkorenmeel of meergranenmeel. Deze bevatten meer vezels. Wil je liever vegan pannenkoeken? Vervang dan de bloem door tarwemeel, de boter door wat olie en de melk door amandelmelk. Ook wanneer je glutenvrij eet, kun je pannenkoeken bakken. Je kunt dan de bloem vervangen voor boekweit. Boekweit bevat namelijk geen gluten en het geeft pannenkoeken ook een heerlijke rijke smaak. Het recept voor glutenvrije pannenkoeken kun je hier lezen.

Hartige pannenkoeken

Naast de ‘gewone’ pannenkoek met bijvoorbeeld poedersuiker, stroop of honing, kun je ook eens een hartige pannenkoek maken. Zoals een boerenpannenkoek. Dit is een heerlijke hartig gevulde pannenkoek waarvoor je ingrediënten zoals champignons, paprika, spek en ui, kunt gebruiken, maar daarin kun je natuurlijk variëren. Voor een boerenpannenkoek bak in een koekenpan eerst enkele minuten wat gesnipperde ui, plakjes champignons en spek. Dan kun je het pannenkoekenbeslag over de vulling gieten. Bak de hartig gevulde pannenkoek aan allebei de kanten.

Onze favorieten

De kinderen eten heel graag pannenkoeken met poedersuiker, maar ook een pannenkoek met nutella of een andere chocoladepasta komt hier vaak voorbij. Zelf houd ik van pannenkoeken met ragout (het water loopt me nu alweer in de mond), ham en/of kaas, jam of stroop. Bas is meer van de spek pannenkoeken (ook heerlijk) en stroop er overheen. Wanneer hij deze maakt, eet ik er ook altijd wel eentje mee. Super lekker!

Wat is jouw favoriete pannenkoek? Laat het me weten in een reactie onder dit blog. Vind ik leuk! Heb je zin om nog meer lekkers te bakken, lees dan vooral nog even verder.

Liefs,
Linda

Verder lezen?

Laat een reactie achter