Hevig Menstrueel Bloedverlies: wat is het en wat kun je doen?

door Linda

Over je menstruatie praat je niet zo snel als vrouw zijnde. Ik zelf ook niet. Ook niet op mijn blog. Maar daar komt vandaag met dit artikel verandering in. Want wist je dat ongeveer 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar te maken krijgt met Hevig Menstrueel Bloedverlies? Ik niet in ieder geval. In dit blog vertel ik je wat het precies is en wat je kunt doen. Lees je mee?

Buikpijn bij ongesteldheid

Wat is Hevig Menstrueel Bloedverlies?

Hevig Menstrueel Bloedverlies (ook wel menorragie) komt bij ongeveer 1 op de 5 vrouwen in Nederland voor. Bij een ‘normale’ menstruatiecyclus zijn de meeste vrouwen 2 tot 8 dagen achter elkaar ongesteld en zitten er 21 tot 35 dagen tussen de eerste dag van elke ongesteldheid. Bij Hevig Menstrueel Bloedverlies verschoon je je maandverband of tampon vaak en ook ’s nachts. Soms heb je dubbele bescherming nodig van maandverband én tampons. Je lekt makkelijker door omdat er meer bloedverlies is. Je kunt ook grote klonten bloed verliezen wanneer je HMB hebt en je kunt langer ongesteld zijn dan je gewend bent.

Wat te doen bij hevige menstruatie?

Heb je last van een hevige menstruatie? Ga dan vooral even langs je huisarts. Deze kan onderzoeken hoe het komt dat je zoveel bloedverlies hebt. Het kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, maar ook myomen (vleesbomen) en poliepen kunnen hevige menstruaties geven. Op basis van je bezoek aan de huisarts kan bekeken worden welke behandeling nodig is. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor een ander type anticonceptie waardoor het bloedverlies minder wordt. Maar het zou ook kunnen dat er een poliep in de baarmoeder zit, deze moet dan verwijdert worden. Reden genoeg om er met de huisarts over te praten en te kijken welke oplossing bij jou past.

Bloedserieus campagne

De landelijke voorlichtingscampagne Bloedserieus wil vrouwen ervan bewust maken dat een hevige ongesteldheid niet normaal is en dat het helemaal niet raar is om hier verder onderzoek naar te laten doen door een arts. Denk dat je HMB hebt, laat het dan je leven niet bepalen en ga eens langs de huisarts. Op de website van hevigbloedverlies.nl kun je heel veel informatie vinden over Hevig Menstrueel Bloedverlies. En op 9 november is er een gratis webinar waarbij je aan een huisarts en gynaecoloog gratis en anoniem vragen kunt stellen. Je kunt deze dus vanuit huis bijwonen. Handig!

Ik hoop dat ik je met dit blog wat wijzer heb kunnen maken over Hevig Menstrueel Bloedverlies: wat het is en wat je kunt doen. Zorg goed voor jezelf!

Liefs,
Linda

Dit blog is geschreven in samenwerking met Bloedserieus

Verder lezen?

5 comments

Kiki 29 oktober 2021 - 10:09

Sinds ik gestopt ben met de pil is mijn bloedverlies enorm. Daar baal ik wel van, maar het is wat het is

Reply
M 29 oktober 2021 - 09:11

Wat goed dat je hierover schrijft! Er rust zeker een (onnodig) taboe op. Denk dat het voor veel vrouwen goed is om te lezen dat er iets aan gedaan kan worden.

Reply
Cheryl 29 oktober 2021 - 09:06

Heel goed om hier aandacht aan te geven!

Reply
Nathalie 28 oktober 2021 - 20:57

Tjonge lijkt me erg vervelend als je hier last van hebt en dan druk ik me nog zacht uit!
Fijn dat het bespreekbaar wordt gemaakt.

Reply
Lindaschrijfthetop 28 oktober 2021 - 12:39

Wat een goede tips voor een onderwerp wat niet vaak besproken wordt.

Reply

Laat een reactie achter