Doe mee met de Kinderboekenweek!

door Linda

Van 5 t/m 16 oktober is het weer Kinderboekenweek! Het thema van 2022 is Gi-ga-groen, waarin alle kinderboeken centraal staan die te maken hebben met de natuur en dieren. Ook krijg je weer een speciaal kinderboekenweekgeschenk wanneer je een nieuw kinderboek koopt. Dit geschenk is dit jaar geschreven door Andy Griffiths die bekend is van De waanzinnige boomhut boekenserie. In dit blog lees je meer over het thema en kun je kinderboeken tips voor kleuters vinden met het thema natuur en dieren.

Thema Kinderboekenweek: Gi-ga-groen

Voor kinderen is er niets leukers dan in bomen klimmen, takken of stenen zoeken, zandkastelen bouwen of vliegeren op het strand, hutten bouwen of vogels spotten. De natuur is overal en er is zoveel te doen en te ontdekken! Er zijn heel veel leuke en mooie boeken die kinderen helpen de natuur te begrijpen en ze tot een echte natuurheld te maken.

Kinderboeken tips voor kleuters

Elk jaar stelt een comité een lijst samen met titels die passen bij het thema. Deze titels staan dan ook centraal in de lessen op school tijdens de Kinderboekenweek 2022. Zo leren kinderen bijzondere weetjes over dieren in informatieve boeken, lezen ze spannende verhalen over woeste buitenavonturen of bekijken ze natuurillustraties in prentenboeken.

De thematitels van de Kinderboekenweek 2022 zijn:

De blaadjes dief

Een erg grappig verhaal over een eekhoorn die enorm verbaasd is over de wisseling van de seizoenen. EEKHOORN IS BOOS! Gisteren zaten er heel veel mooie blaadjes aan zijn boom, maar vandaag? Vandaag zijn er een paar weg! Ze zijn vast gestolen, en dat betekent… Dat er een blaadjesdief rondloopt!

Een krekel in mijn slaapzak

Met je blote voeten op het gras, op je buik liggen kijken naar een mier, luisteren naar het gezoem van insecten, het plukken van de eerste rijpe framboos: buiten is er altijd iets te zien, horen, ruiken of proeven. Natuur is overal, in het bos, het park, je eigen tuin of balkon.

Anansi de spin sterker dan olifant

Anansi ziet lekkere banaantjes hangen. Hij klimt in de boom en dan… worden ze weggekaapt door Olifant. Anansi daagt haar uit voor een potje touwtrekken. Olifant stemt toe, ze is immers de sterkste van het woud. Maar Anansi heeft een plannetje bedacht om iedereen op het verkeerde been te zetten!

Het begint met een zaadje

Hoe is het mogelijk dat een klein zaadje het begin van zo’n grote boom kan zijn? Reis mee door de seizoenen en de jaren en zie hoe een zaadje eerst verandert in een klein boompje, en uiteindelijk in een machtige boom met takken en wortels die de hele pagina vullen?

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

Heer Hermelijn begint een moestuin. Zaadjes in de grond. Gietertje water. Beetje mest. Veel geduld. Hoe moeilijk kan het zijn? Tja … dat valt toch nog niet mee met al die mollen, al die muizen al die duiven, rupsen, luizen. Maar gelukkig krijgt hij hulp van Kereltje Konijn …

Kinderboekenweekgeschenk 2022

Het Kinderboekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Andy Griffiths en Terry Denton. Dit zijn de auteur en illustrator van de populaire reeks ‘De waanzinnige boomhut’. De titel van het geschenk is dan ook niet heel verrassend Waanzinnige boomhutverhalen: over toen het Stoel-In-Je-Neusdag was en andere waanzinnige gebeurtenissen. Andy Griffiths is de eerste buitenlandse schrijver die het Kinderboekenweekgeschenk heeft geschreven. Je krijgt het geschenk bij een besteding van € 12,50 aan kinderboeken.

Welke kinderboeken heb jij in het thema natuur en dieren of zou je nog aan willen schaffen voor je kind? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Liefs,
Linda

Verder lezen?

Laat een reactie achter