Klaar, af?

Mijn manuscript is klaarIneens besef ik me dat mijn boek af is. Ik wist wel dat ik bijna klaar was, maar toch komt het onverwacht, zo ergens aan het eind van hoofdstuk 3. Dat krijg je als je op het laatst nog stukjes verhaal toevoegt.

Wanneer is een manuscript helemaal af? Zelfs als ik chronologisch had geschreven, zou ik, na het zetten de laatste punt twijfelen of ik echt klaar was. Het is toch raar, na al die jaren schrijven en denken dat het me nooit zou lukken. Zou ik nu in een zwart gat vallen?

Af is een relatief begrip. Als ik het verhaal nu nog eens zou doorlezen, zou ik weer dingen vinden die ik wil toevoegen of wijzigen. Niet dat het niet goed is, maar er zijn meer mogelijkheden. Hoe weet ik of ik de beste gekozen heb?

meelezers

Het manuscript is nagekeken door een paar aandachtige meelezers. Die goede aanwijzingen hadden, variërend van simpele tikfoutjes, tot compleet nieuwe verhaallijnen. Zij zeiden dat het goed is. Publiceerbaar. Maar zij zijn vrienden en familie.

Zelf vind ik het goed. Beter dan ik ooit dacht te kunnen bedenken en schrijven. Maar dat is op goede momenten. Op hormonale dagen of andere momenten van onzekerheid durf ik het niet eens terug te lezen. In gedachten zie ik dan de redacteuren op de uitgeverij mijn manuscript grinnikend en bulderlachend van hand tot hand laten gaan.

50841

Ook zit ik een beetje met het aantal woorden. 50841 woorden, inclusief de titel en het dekblad. Dat is niet veel. Ik weet niet hoeveel woorden de gemiddelde thriller heeft, maar dat is vast meer dan vijftigduizend. Ik schrijf als journalist nu eenmaal heel compact. Is het te weinig? Moet ik het verhaal nog eens lezen en misschien meer beschrijvingen toevoegen? Ik hou zelf niet van paginalange schetsen van landschappen. Maar als lezers en dus uitgevers daar wel prijs op stellen, kan ik met mijn manuscript de open haard aansteken.

Oké, ik lees het nog een keertje door.